Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländaren Eerola fick tillrättavisning efter omtalad drog- och sexvideo

Jussi Halla-aho, Jussi Niinistö ja Juho Eerola i riksdagen december 2013.
Juho Eerola längst till höger. Jussi Halla-aho, Jussi Niinistö ja Juho Eerola i riksdagen december 2013. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Jussi Halla-aho,Juho Eerola,Jussi Niinistö,riksdagen

Sannfinländarnas riksdagsledamot Juho Eerola har fått en tillrättavisning av sin riksdagsgrupp, till följd av en omtalad musikvideo som hans rockband gjort. Trots tillrättavisningen utnämndes Eerola på fredagen till förvaltningsutskottets ordförande.

Videon, som snabbt har spridits på sociala medier, innehåller bland annat festande, alkohol, vitt drogliknande pulver och en dildo.

Den sannfinländska riksdagsgruppen har diskuterat om det är passande att Eerola leder det utskott som bland annat ansvarar för polisfrågor.

Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho säger att han har kommit överens med Eerola om att Eerola som utskottsordförande avstår från dylika publikationer i fortsättningen.

Eerola säger själv att det inte var frågan om en tillrättavisning, utan en diskussion i riksdagens korridorer.

Videon spelades in i våras då Eerola ännu inte ledde förvaltningsutskottet. Eerola förnekar också att videon skulle idealisera droger.

Han säger att den förhoppningsvis i stället fungerar som ett varnande exempel på droganvändning.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes