Hoppa till huvudinnehåll

Schelin lyfter mens-frågan på bordet i Sverige

Lotta Schelin är Sveriges damlandslags bästa målskytt genom tiderna.
Lotta Schelin vill bryta tystnaden. Lotta Schelin är Sveriges damlandslags bästa målskytt genom tiderna. Bild: COPYRIGHT KAMERAPRESS.SE/IBL Lotta Schelin,fotboll,damfotboll,Sveriges damlandslag i fotboll

Den svenska landslagsstjärnan Lotta Schelin tycker att det är dags att bryta tystnaden. I en intervju för nyhetsbyrån TT betonar Schelin vikten av att lyfta mens-frågan på bordet.

Den idag 32-årige Schelin har spelat fotboll på elitnivå i över 15 år och är en av Sveriges mest kända damidrottsprofiler.

I en intervju för TT som bland annat SVT Sport publicerade under torsdagen vill Schelin bryta tystnaden och lyfta fram fakta kring en ickefråga inom idrottsvärlden

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Schelin till TT.

Schelin har spelat närmare 200 matcher för det svenska landslaget och spelat som proffs utomlands i åtta år. I landslaget har klimatet enligt Schelin alltid varit öppet, men hon säger sig aldrig ha hört någon prata om mensproblem.

Om någon missar en träning kan orsaken vara att "hon har ont i magen". Dessutom menar Schelin att ingen riktigt vet säkert om det är dumt att hårdträna med svår mensvärk. Ökar det skaderisken, frågar hon sig.

"En jämnställdhetsfråga"

Schelin påpekar också att det i grund och botten handlar om en jämnställdhetsfråga och räknar med att situationen hade varit grundligt kartlagd ifall det var männen som hade haft mens.

Hon tycker också att det är komiskt att landslaget inför sina samligar förbereder sig för allting man kan behöva.

– Vi har tuggummi, tops, näsdroppar – you name it. Men vi har inga bindor eller tamponger, påpekar Schelin.

Tystnaden måste brytas, fakta måste fram, är Schelins slutsats. Enligt henne är det viktigt inte bara för elitidrottare, utan för alla tjejer och kvinnor.

Schelin får i TT:s artikel flankstöd av forskaren Cecilia Fridén, sjukgymnast och docent på Karolinska Institutet.

– Det är framför allt jättebra att man vågar börjar prata om det. Det är en helt naturlig fysiologisk händelse i kroppen och man kan inte riktigt förstå varför det ska vara så tabubelagt, säger Fridén till TT.

Läs mera i SVT Sports artikel.

Läs också