Hoppa till huvudinnehåll

Smörkniven kan göra dig sjuk

Smör.
Mmm smör med lite listeria och gamla brödsmulor. Smör. Bild: Tiina Jutila / Yle smör,margarin,fett (näringsämnen),smörgåspålägg

Är du en av dem som förvarar smörkniven i kylskåpet? Sluta genast ifall du vill undvika eventuell matförgiftning. Det finns också fler saker du ska hålla koll på i köket, kylskåpshandtaget till exempel.

Anna Vikström som är sakkunnig på Hygieniapassi.fi har koll på smuts och bakterier i våra kök. När jag berättar att jag kan använda samma smörkniv i två veckor känner jag nästan hur hon ryser där på andra sidan telefonluren.

- Jag rekommenderar verkligen att du byter ut den till en ren varje gång, för visst växer mikroberna långsammare i kylskåp, men de slutar ändå inte växa helt. Dessutom överförs smuts från dina händer till kniven, och det kan också fastna brödsmulor som är en bra grogrund för mikrober, säger hon.

Speciellt så här i förkylningstider kan illsinnade bakterier sprida sig från dörrhandtag till det kära smöret. Anna berättar också att mikroberna kan ge matförgiftning. Till exempel trivs listeriabakterier ganska bra i kyla.

Disktrasan ska inte lukta illa

Anna vet hur ett rent kök ska se ut. Hon vet också vad vi vanliga slöstädare oftast glömmer bort i köket.

- Förvånansvärt många tror att det hör till att disktrasan ska lukta illa, men så är det verkligen inte. Lukten informerar oss om att det växer något där som inte borde göra det, säger Anna.

En ren disktrasa luktar alltså inte. Hur kan vi inte ha koll på detta? Anna säger att det är viktigt att skölja av disktrasan noggrant efter varje användningstillfälle. När den blir smutsig ska du tvätta den eller byta till en ny. Är du riktigt bakterierädd kan du ha flera disktrasor som du växlar mellan, så att du varje dag kan torka dina ytor med en helt ren trasa. Det är också bra att ha olika trasor för olika ytor – alltså att du inte torkar golv och diskbänk med samma trasa. Och absolut inte toaletten så klart.

Diskborsten är en stabil trotjänare

Man kunde ju tro att diskborsten är något som också borde bytas ut ganska snabbt, men så är det inte.

- Om du tvättar och sköljer den efter varje användning så att det inte fastnar smuts och fett, kan du använda den så länge den ser bra ut. Lite så där som med en tandborste, säger Anna.

Äntligen en kökspryl där vi kan slappna av lite, men kom ihåg att tvätta av den med varmt vatten. Matrester börjar snabbt leva sitt eget liv.

Samma kaffemugg en vecka - är det okej?

Jag vill spara på miljön och tänker belåtet att min ovilja till att diska min kaffekopp ju faktiskt hjälper naturen. Jag sparar på vatten och diskmedel och alla är nöjda. Ja, speciellt bakterierna.

- Jag rekommenderar att alltid tvätta av kaffemuggen efter varje användningstillfälle, åtminstone en gång om dagen. Ditt spott samlas där på muggen och sprider bakterier. Det kan också samlas bakterier i botten på koppen, säger Anna.

Men så igen – lite skit rensar magen, eller hur man nu brukar säga?

Kan det bli för rent?

På tal om smuts och hälsa – kan man städa för mycket?

- I professionella kök används desinficeringsmedel, men det behöver du inte göra där hemma. Om du haft magsjuka eller något sådant så kan du använda desinficeringsmedel, men annars räcker diskmedel eller något annat medel för ytor, säger Anna.

Den största boven

Var finns det då mest bakterier i ett kök? Disktrasan är en god kandidat, men minst lika god är kylskåpet.

- Det lönar sig att hålla kylskåpshandtaget riktigt rent, för där fastnar bakterier eftersom man ofta tar tag i det med smutsiga händer, säger Anna.

Hur bra är du på att hålla rent i köket?