Hoppa till huvudinnehåll

Tacksam och glad Jabril: Munsala Uniteds beslut betyder mycket

Jabril Olol Warsame ser in i kameran.
Jabril Olol Warsame säger att stödet han fått gör det lättare att leva med den hemska väntan. Jabril Olol Warsame ser in i kameran. Bild: Privat / Åsa Forsbacka munsala united

Munsala Uniteds valde att dra sig ur fotbollssjuan och ställa sig bakom nittonåriga spelaren Jabril Olol Warsame, efter att Migrationsverket beslutat att utvisa honom ur landet. Lagets gest betyder mycket, säger Jabril till Yle Sporten via tolk.

Munsala United skapade stor debatt med sitt beslut att dra sig ur fotbollssjuan i Mellersta Österbotten mitt under säsongen. Munsala United fattade beslutet för att markera mot Migrationsverkets beslut, som klubben ansåg vara horribelt.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson hör till dem som reagerade positivt på nyheten. Andra har varit mer kritiska med kommentarer som ”fotboll inte är en grund för asyl”.

Hoppa över Twitterpostning

Yle Sporten nådde Jabril på fredag via Nykarlebyfamiljen Forsbacka, som fungerar som Jabrils vänfamilj. Jabril har bott i Finland sedan han flydde från Mogadishu i Somalia i juni år 2015. Nu är framtiden högst osäker. Därför betyder Munsala Uniteds stöd mycket, säger Jabril.

– Då jag fick höra om fotbollslagets stora stöd lättade bördan. Jag kände stor tacksamhet och blev verkligen glad. Det betyder mycket att laget visar att de vill att jag ska få stanna, säger Jabril till Yle Sporten.

Hade aldrig spelat organiserad fotboll

Tony Forsbacka säger att Jabril hittat tryggheten på fotbollsplanen. I övrigt är en ung människa från ett annat land vilse i samhället, men på fotbollsplanen var han i sitt element, säger Forsbacka.

Munsala United är Jabrils första fotbollslag. Han spelade tidigare fotboll i Mogadishu, men bara med kompisar. I United hittade Jabril snabbt rätt och är lagets näst bästa målskytt.

– Jag har blivit väldigt fint mottagen i Finland. Jag är tacksam över att ha kommit just hit, säger Jabril.

Munsala United har startat kampanjen #SaveJabril. Här en lagbild.
Munsala United hoppas kunna vända på Migrationsverkets beslut med kampanjen #SaveJabril Munsala United har startat kampanjen #SaveJabril. Här en lagbild. Bild: Privat / Munsala United jabril olol warsame

Är rädd för att återvända

Den senaste tiden har tillvaron än en gång vänts upp och ner för Jabril. Efter Migrationsverkets beslut var Jabril handlingsförlamad och chockad. Han kunder inte äta eller sova och ville inte diskutera situationen med sina vänner. Han hade också huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Jabril säger sig inte förstå utvisningsbeslutet och kan inte tänka sig att återvända till Mogadishu, där han inte längre har någon familj.

– Jag är rädd vid tanken på att återvända, det betyder döden, säger Jabril.

Jabril kommer att överklaga Migrationsverkets beslut. Stödet han har fått gör det lättare att leva med den hemska väntan, menar Jabril.

Läs mera:

Utvisningsbeslut leder till drastisk åtgärd - Munsala United drar sig ur serien

Fotbollsklubben Munsala United har fått nog. På fredagen fattade klubbledningen det drastiska beslutet att dra sig ur seriespelet i division sju i protest mot Migrationsverkets beslut att utvisa lagets somaliske anfallare Jabril Olol Warsame.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport