Hoppa till huvudinnehåll

Utvisningsbeslut leder till drastisk åtgärd - Munsala United drar sig ur serien

Mikael Ahlskog, Jabril Olol Warsame och Tomas Knuts.
Mikael Ahlskog, Jabril Olol Warsame och Tomas Knuts. Mikael Ahlskog, Jabril Olol Warsame och Tomas Knuts. Bild: Privat / Ken Kackur jabril olol warsame

Fotbollsklubben Munsala United har fått nog. På fredagen fattade klubbledningen det drastiska beslutet att dra sig ur seriespelet i division sju i protest mot Migrationsverkets beslut att utvisa lagets somaliske anfallare Jabril Olol Warsame.

Det är ett utvisningsbeslut från Migrationsverket som fått föreningen att reagera. Beslutet rör klubbens anfallsspelare, somaliern Jabril Olol Warsame, som fått ett negativt asylbesked.

Det är föreningens styrelse med ordförande Mikael Ahlskog och lagledaren Tomas Knuts i spetsen som står bakom kampanjen.

– Det är horribelt att en ung skötsam kille som Jabril som har varit här över ett år, som har flera stödfamiljer runt sig, som har integrerats i föreningslivet, som aktivt studerar svenska och som redan idag är som vilken nykarlebybo som helst, ska skickas hem till ett land där allt har tagits ifrån honom och där hoten omger honom. Det finns inget att återvända till. Och vi behöver honom. Han ryms mer än väl här hos, skriver Munsala United i ett pressmeddelande.

Munsala United säger sig inte acceptera beslutet och i protest mot Migrationsverkets beslut ställer sig klubben på barrikaderna och drar sig ur serien med tre omgångar kvar att spela.

Deras syfte är att i förlängningen skapa en opinion inom fotbollsfinland som på sikt leder till att man får ordning på asylprocesserna i Finland, skriver Munsala United i sitt pressmeddelande.

Munsala United påpekar vidare i sitt pressmeddelande att det inte finns några argument kvar för att skicka Jabril Olo Warsame tillbaka till Somalia eftersom han varit i Nykarleby i över ett år och skapat alla behövliga nätverk.

Fotbollen gemensam melodi

Nykarlebybon Tony Forsbacka är ett konkret exempel på det nätverket. Det som började som en läxhjälpsverksamhet har via fotbollen blivit en nära stödrelation för den unge somaliern.

– Vi insåg ganska snabbt att fotbollen var en gemensam nämnare vi hade. Pojkarna från Juthbacka började komma till oss och kolla på VM eller bara för att prata. Via Munsala United har han fått lära känna fina kamrater, säger Forsbacka till Yle Sporten.

– Det intressanta var att när han gick ut på planen var han trygg. Han visste exakt vad han skulle göra. I övrigt är en ung människa från ett annat land vilse i samhället, men på fotbollsplanen var han i sitt element.

Enligt Forsbacka kommer Jabrils avslag om asyl att överklagas.

– Efter det negativa beskedet har Jabril varit orolig och haft svårt att sova. En eventuell utvisning skulle föra honom direkt tillbaka till Mogadishu och en otrygg tillvaro, belyser Forsbacka.

"Böterna kan vi ta"

Ordförande Mikael Ahlskog säger till Yle Sporten att beslutet att dra sig ur serien är defintivt, och att de troligtvis kommer att leda till åtgärder. Det föddes inom loppet av ett par intensiva dygn.

– Vi får se hur de reagera, det lär väl bli böter kan jag tänka mig, men de är vi beredda att ta, säger Ahlskog och fortsätter.

– Jabril utstrålande en otrolig karisma direkt från första träningen. Det var en kille som var lätt att gilla och han passade bra in i vårt gäng.

Av Munsala Uniteds säsong återstår ännu tre matcher, två på hemmaplan i Munsala och en på bortaplan i Jakobstad.

Jabril Olol Warsame är lagets nästbästa målskytt med fyra fullträffar.

Laget ligger på åttonde plats i division sju (den lägsta serienivån i distriktet Mellersta Österbotten).

(EDIT: Martin Ahlskog ändrat till Mikael Ahlskog, kl. 12.07)