Hoppa till huvudinnehåll

Varför vill Levi höra Rekkamies i Tongåvan?

Tongåvans aktiva lyssnare Levi Krook
Levi Krook är en av Tongåvans aktiva lyssnare. Tongåvans aktiva lyssnare Levi Krook Bild: Yle/Camilla Kivivuori yle vega

Vem är mannen som fredag efter fredag hör av sig till Tongåvan och hälsar till folk som han känner och till sådana som han aldrig har träffat? Han brukar presentera sig som Levi från Paipis.

I Norra Paipis alldeles vid gränsen till Träskända ligger hemmet där han bor. Han som ofta hör av sig till Tongåvan. De som brukar lyssnar på programmet har knappast undgått att höra Levi Krook, då han ringer in och pratar sin rungande Sibbodialekt.

Vi besökte hemmet i sensommargrönskan och tog reda på varifrån telefonsamtalen kommer.

Tongåvans aktiva lyssnare Gunlög och Levi Krook och deras två hundar
Gunlög och Levi Krook tillsammans med sina hundar Fanny och Ago Tongåvans aktiva lyssnare Gunlög och Levi Krook och deras två hundar Bild: Yle/Camilla Kivivuori yle vega

Levi bor i det hemtrevliga rödmyllehuset tillsammans med sin fru Gunlög, som av de flesta kallas för Gunne. Trots att hon inte hörs med egen röst i Tongåvan, brukar också hon hälsa till sina släktingar och vänner.

- Jag gör det via e-posten för jag vill inte höras, skrattar hon.

Här har de bott sedan 1974. De är båda uppvuxna i Helsingfors men kan inte ens tänka sig att flytta från sitt paradis på landet. Här har de sin trädgård de vill sköta om och här kan deras två hundar springa omkring på gården.

De två lurviga, ja verkligen lurviga hundarna, heter Fanny och Ago. De är 11 resp. 5 år gamla och de håller husfolket á jour om någon rör sig nära huset.

Rasen är Keeshond och de används som sällskapshundar. Sällskapliga är dom, det märker man genast då man besöker deras hem. Hundarna håller sig på högst en halv meters avstånd och puffas nu och då för att få lite krafsningar.

en lurvig hund av rasen Keeshond
en lurvig hund av rasen Keeshond Bild: Yle/Camilla Kivivuori keeshond,hund,husdjur,sällskapsdjur

Till familjen hör också deras son. För något år sedan blev Gunne och Levi farmor och farfar och det strålar om dem då de talar om barnbarnet Niklas.

- Alltså det är så...wau, supertrevligt, utbrister Gunne.

- Det är underbart att vara farmor. Man har så mycket att ge åt varandra och jag tycker att lilla Niklas ger mej så mycket.

Levi hörs inte bara Tongåvan

- I Tongåvan brukar jag hälsa till sådana som känner och som jag vet att lyssnar på programmet, berättar Levi.

Levi har under de senaste åren också varit en aktiv ringare till andra program i radion: han har hört av sig till naturväktarna, radiodoktorn och musikväktarna.

- Om jag riktigt är ärlig så blir det lite tjatigt, säger Gunne och skrattar.

Levi berättar att han var så tystlåten och blyg då han var yngre men nu pratar han med vem som helst.

Musiksmaken har ändrat med åren

- Tidigare tyckte jag inte om klassisk musik och jag blev nästan arg att höra klassisk musik på nätterna då jag var vaken. Men nuförtiden ringer jag till radion och önskar också klassisk musik ibland.

Levi och Gunlög är numera pensionärer men Levi har under sitt arbetsverksamma liv jobbat på bland annat Hufvudstadsbladet och han har kört ut byggnadsmaterial runt hela södra Finland. De sista 22 åren innan han blev pensionär körde han ut bröd för Hemholmen och Fazer. Och det förklarar varför han gärna lyssnat på radion nattetid - brödet ska ju vara i butikerna och storköken innan de flesta ens har kokat sitt morgonkaffe.

Hur väljer Levi och Gunne tongåvan, det vill säga musiken, som de vill ge till dem de hälsar till?

- Det ska vara musik som passar åt den man hälsar till, upplyser Levi.

Jag brukar hälsa till en bekant som har varit långtradarchaufför, och då passar det ju perfekt med Matti Eskos Rekkamies.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega