Hoppa till huvudinnehåll

10 tips för dig som aldrig placerat pengar förr

En spargris med måttband runt sig.
En spargris med måttband runt sig. Bild: imago/Gerhard Leber/ All Over Press Spargris,pengar,fattigdom

Har du funderat på att placera dina pengar? Lönar det sig att placera pengarna i fonder eller i börsaktier? När lönar det sig att köpa, när sälja? Hur fungerar beskattningen? Läs 10 tips för nybörjarplaceraren.

1. Bäst avkastning från börsen
Börsaktier ger bra avkastning men kom ihåg riskerna. Om åtminstone en del av dina placeringar kan ligga i flera år är också svajiga börsaktier ett bra alternativ. Kurserna både stiger och sjunker men på lång sikt stiger de. Om du däremot behöver pengarna om ett år för en ny bil ska du vara beredd på förluster. De flesta rekommenderar ett aktieinnehav på åtminstone fem år, men också tre år kan vara tillräckligt för att ge avkastning.

2. Fonder passar bra till en början
Fonder är ett utmärkt sätt att börja placera. Då påverkar nämligen inte ett enskilt bolags motgångar hela din investering. Men fonder är dyra. Att betala till exempel två procent om året för att någon förvaltar din fond kan låta billigt, men avgiften gäller för hela kapitalet. På tio år har ungefär en femtedel av dina pengar förflyttats till fondens förvaltare.

3. Decentralisering minskar risken (och avkastningen)
Fastän börsen som helhet är ett bra sätt att bygga upp förmögenheten stiger inte aktiekursen för alla bolag. Skillnaderna mellan de bästa och sämsta bolagen är enorma. Om du lägger alla ägg i en korg kan du plötsligt bli stormrik eller gå miste om allt. En urgammal tumregel är att skaffa aktier från fem bolag inom olika branscher. Då kommer ett bolags svårigheter inte att förstöra helheten.

4. Köp med jämna mellanrum
Om du lägger alla dina pengar i spel på en gång när kurserna råkar vara höga kan det leda till en långvarig förlust. Det lönar sig alltså att köpa aktier och fonder med jämna mellanrum. På det här sättet decentraliserar du med hjälp av tiden. Men i och med att riskerna minskar kan också avkastningen bli mindre.

5. Tro inte att du är smartare än någon annan
Heltidsanställda, utbildade och erfarna analytiker vet mer om att placera pengar än du. För småplacerare är det här inte ett problem. Det är proffsen som tar hand om de stora affärerna och då också fastställer kursen – med andra ord är kursen i princip alltid rätt. Ibland sker det överreaktioner men det går att se först i efterhand.

6. Köp det du förstår
Om du inte har någon aning om vad företaget sysslar med är en placering en enda gissningslek. Att placera i bekanta bolag påverkar nödvändigtvis inte avkastningen men om det går snett kan du i efterhand kanske förstå varför, i stället för att behöva vara efterklok.

7. Lånade pengar kan ge bra avkastning – men är också en risk
Det lockar att placera lånade pengar. Om banken vill ha x procent för lånet och du uppskattar att en placering kan ge en mycket större avkastning, kan du snabbare öka din förmögenhet än genom att bara placera egna pengar. Men om avkastningen blir mindre än räntan går du miste om pengar. Däremot kan ett mindre lån ge ett gott slutresultat.

8. Pengar växer också på annat håll än börsen
I Finland väljer många att placera i bostäder och skog i stället för på börsen i och med att de ger en jämn och rimlig avkastning. Men också där finns risker, det behövs bland annat rätt mycket pengar för att placera i någondera. Du kan naturligtvis placera i bolag som äger bostäder och skog men då handlar det om vanliga börsplaceringar.

9. Stiger inte värdet av det egna hemmet och sommarstugan?
Ja. Och du kan samtidigt njuta av den förmögenheten. Men du kan för skojs skull räkna ut hur mycket dividender du skulle få för de pengar du placerar i sommarstugan om du skulle placera dem i börsen i stället. Du kan bli överraskad, men förhoppningsvis blir du inte det.

10. Något för envar
Det finns inte någon enskild sanning om en god förmögenhetsstruktur. Det som passar dig är bra för dig.

Hur köper man aktier?

Hur kommer jag åt börsaktier?
Öppna ett eget värdeandelskonto. Lättast gör du det i din egen bank. I din nätbank kan du sedan välja bolag, hur många aktier du vill ha och definiera maximipriset för en aktie. Det lönar sig att lägga maximipriset nära den summa som aktierna säljs för nu. Sedan är det bara att klicka och du har köpt en aktie. Olika banker har olika system, men ungefär så här går det till.

Vilka andra utgifter ska du förvänta dig?
Precis som systemen är olika, är det också olika hur mycket avgifter banken tar. För ett värdeandelskonto måste du betala några euro per månad – eller kanske inte ens det. För varje köp uppbärs också en liten avgift, oftast rejält mindre än 10 euro per köp. Så om du köper aktier för 3000 euro är avgifterna 2–3 promille av köpesumman – alltså i praktiken ingenting. Men undvik att köpa väldigt små aktieandelar. Om du köper för 500 euro kan avgiften vara över en procent. Att köpa utländska aktier är ofta något dyrare än inhemska, men inte mycket.

Hur fungerar beskattningen?
Inte svårt alls. När ett bolag betalar dina dividender gör bolaget en förskottsinnehållning och skattemyndigheten får uppgifterna elektroniskt. Samma gäller vid försäljning av aktier, informationen om eventuella vinster och förluster går direkt till skattemyndigheten och kommer med i den förhandsifyllda skattdeklarationen. Det finns också undantag. Om bolagets aktier har delats (dina 100 aktier är nu 200 aktier) eller om bolaget har delats i två olika börsbolag eller något annat, måste du själva gräva en del i pappren för att kolla att allt blir rätt.

Text: Juha Virtanen

Skribenten är bland annat före detta ekonomijournalist och nuvarande producent. Han brinner för historia, ekonomi och ekonomisk historia. Hans karriär som småplacerare började med att han placerade sommarjobbspengarna i obligationer. Sedermera har det blivit aktier, bostäder och skog. En del av förmögenheten är mest för nöjes skull, såsom bildkonst och en Vespa.

Ursprungstexten på Yle Oppiminens webbplats.