Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Hajbo

Amanda - Yles nya juniorserie

Livslång vänskap som plötsligt knakar i fogarna. Ensamhet och strävan efter att få tillhöra en grupp. Det här är bekanta känslor för många 12-åringar, också för Amanda.

"Amanda" är en ny webbserie som produceras för Hajbo, webbhelheten för 8-13 åringar. Serien handlar om Amanda och hennes liv. Om bästa vännerna, kärleken och den nya flickan Ingrid från London. Ingrid, som i i ett subtilt, men desperat försök att hitta sin plats i gruppen, knuffar ut Amanda.

Amanda porträtt
Amanda Amanda porträtt Bild: Yle/Hajbo hajbo amanda

När verkligheten inte längre gör Amanda lycklig startar hon en Youtubekanal. Kanske ett redigerat liv är lättare att hantera, nätvännerna mer trogna, populariteten lättare att nå? Men att veta hur man ska vara på nätet är inte heller helt lätt. Vem kan man egentligen lita på?

Amanda
Amanda Bild: Yle Hajbo hajbo amanda

Castingen för rollerna i Amanda gjordes i skolorna i Vasa och Korsholm. Till huvudrollen valdes Sissela Klingenberg, som själv är 12 år.

- Jag blev jätteglad, men överraskad, när jag fick veta att jag skulle få spela Amanda, säger Sissela.

Efter en hel del övningar och några inspelningar konstaterar hon att det roligaste är alla nya kompisar hon har fått och maten hon får äta under inspelningsdagarna. Men Amanda som kompis då? Ja, Sissela kunde tänka sig att själv vara kompis med Amanda.

- Jag ser ingen orsak att inte vara kompis med henne, fast hon är lite avundsjuk av sig och inte alltid tänker sig för innan hon gör nånting. Men hon är snäll. Fast jag undrar hur allt kommer att lösa sig till slut, säger Sissela, som ännu inte har fått höra vad som händer i de sista avsnitten.

Första avsnittet av Amanda finns från och med idag på Arenan, på Hajbos Youtubekanal Hajbo Oo och Hajbos webbsida. Under hösten sänds Amanda varje lördag i 13 veckor och nya vlogginlägg varje onsdag. Amanda kommer också att gästsnappa på Hajbos snapchat "hajbooo" och har också ett eget Instagramkonto, @12.amanda.12

Amanda
Ronja (Matilda Tidström) Amanda (Sissela Klingenberg) och Stella (Tove Siegfrids) Amanda Bild: Yle Hajbo hajbo amanda

I rollerna som Amandas bästisar Ronja och Stella ser vi Matilda Tidström och Tove Siegfrids. Kärleken Jeppe spelas av August Sharma och Ingrid av Ella Hofman. I övriga roller ser vi Alma Teir, Julia Berg, Anton Lindholm, Johnny Do, Emilia Mäkelä, Elias Staffans, Noealla Håkans, Olof Englund, Andreas Lindblom, Johanna Karhulahti, Olli Sirén och Anna Högström.