Hoppa till huvudinnehåll

Bygget av lyxkryssare i Åbo kan betyda jobb i Raseborg

En fartygshytt
SBA Interior säljer bland annat möbler till stora kryssningsfartyg. Arkivbild. En fartygshytt Bild: Meyer Turku hytter,Hytt,kryssningsfartyg,Meyer Turku,mein schiff 4,Mein Schiff 4

Det går bra för företaget SBA Interior i Svartå i Raseborg. Företaget kan också gynnas av beställningen av lyxkryssare som Åbovarvet har fått. Det kan betyda bättre business och mera jobb även i Svartå.

SBA Interior tillverkar bland annat möbler och paneler till kryssningsfartyg och har tidigare gjort goda affärer med Meyer Turku-varvet i Åbo. Varvets nya beställning på två lyxkryssare är mycket goda nyheter också i Svartå, säger SBA Interiors verkställande direktör Christian Juslin.

Det här gör SBA Interior

Företaget består av tre avdelningar.

1. Den marina sidan

Avdelningen gör fartygsinredning, bland annat paneler i hyttkorridorer och möbler inne i hytten såsom sängar eller bäddsoffor.

Företaget installerar inte möblerna utan säljer produkterna till en underleverantör som installerar dem inne i fartyget. Den marina avdelningen gör inte så mycket affärer direkt med varven utan mest med underleverantörerna.

2. Materiaavdelningen

Avdelningen säljer produkter som sålts till till exempel kryssningsfartyg men som har gjorts om och utvecklats för att säljas på land. Det kan handla om paneler för hisschakt och sängar till kurscentraler.

3. Komponentsidan

Avdelningen bearbetar tunnplåt för den finländska industrin. Det kan handla om produkter för maskintillverkare men också inredning. Det handlar helt och hållet om underleverantörsverksamhet.

SBA Interior har 92 anställda som jobbar på fabriken i Svartå i Raseborg.


Visst finns det flera företag som konkurrerar om att få leverera sina produkter till Åbovarvet, men Svartåföretaget har hittills lyckats ro hem det mesta som gått att få, säger Juslin.

- Vi har traditionellt klarat oss mycket bra i konkurrensen när det gäller Åbovarvet. Vi har fördelen att vi är väldigt nära kunden.

Bra business förra gången

Fartygen som nu har beställts och ska byggas i Åbo är i storleksklass med Royal Caribbeans lyxkryssare Oasis of the seas och Allure of the Seas, som hör till världens största lyxkryssare. När de här två fartygen byggdes i Åbo så var de affärerna en av de största i SBA Interiors historia, säger Juslin.

Oasis of the seas i Malaga.
Svartåföretaget har levererat produkter för en stor summa pengar till Royal Caribbeans lyxkryssare. Oasis of the seas i Malaga. Bild: Stina Sirén oasis of the seas

Det kan med andra ord betyda att Åbovarvets beställning inte bara betyder mera jobb i Åbotrakten utan också i Svartå.

Det tar ändå ett par år innan företaget vet hurdana affärer man kan få när de nya lyxkryssarna byggs. Det första fartyget ska vara klart år 2020.

Omsättningen och personalen ökar

SBA Interior hade vind i seglen också innan kryssningsbeställningen blev offentlig. Företaget har under de senaste åren lyckats öka sin omsättning. För två år sedan jobbade drygt 70 personer på fabriken i Svartå, i dag är siffran 92 personer. Av dessa är 20 hyrpersonal.

- För tillfället har vi en riktigt bra arbetssituation. Vi har många trådar ute till andra varv i Europa och det finns en möjlighet för oss att växa också inom den närmaste framtiden.

Fabrikshall vid SBA Interior i Svartå
Det är full rulle i fabriken i Svartå just nu. Fabrikshall vid SBA Interior i Svartå Bild: YLE/ Maria Wasström sba interior

Svartåföretaget levererar produkter till alla varv i Europa som bygger eller renoverar lyxkryssare. Dessutom gör företaget tunnplåtsarbeten för den finländska industrin och paneler för hisschakt.

Det går riktigt bra på många områden just nu, konstaterar Christian Juslin.

- På kryssningssidan ser det lovande ut. Också på varven i Italien, Tyskland och Frankrike har man en orderstock som sträcker sig flera år framåt. Det finns möjlighet att få en hel del affärer.

Läs också