Hoppa till huvudinnehåll

Clinton skymfade Trumpanhängare

Hälften av Trumps anhängare är "förtappade" enligt Clinton. Den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton har väckt uppmärksamhet genom att förolämpa anhängarna till sin rival, Donald Trump.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton talade vid ett insamlingsmöte i New York på fredagen. Många insamlingsmöten hålls bakom lyckta dörrar, men det här mötet var öppet för journalister.

- Vi lever i en politiskt orolig omgivning. För att generalisera grovt, så kan man stoppa in hälften av Trumps anhängare i vad jag kallar korgen för "deplorables", sa Clinton i sitt tal.

Uttrycket "deplorables" kan översättas med "eländiga" eller "förtappade".

- De är rasister, sexister, de är homofoba, främlingsfientliga, islamofoba och så vidare, preciserade Clinton inför en skrattande och jublande publik.

Andra hälften förtjänar respekt

Clinton tillade att att den andra hälften av Trumpanhängarna är människor som känner sig svikna av regeringen och av ekonomin. De vill se förändring - vilken förändring som helst.

De är människor som förtjänar förståelse och empati, enligt Clinton.

Clintons uttalande har upprört många republikaner. Trumps kampanjchef Kellyanne Conway konstaterade på Twitter att Clinton hade förolämpat miljoner amerikaner.

I ett uttalande från Trumps kampanj skriver Trumps rådgivare Jason Miller att Clinton nu avslöjade hur litet respekt hon har för alla hårt arbetande män och kvinnor i USA.