Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen öppnade Finlands medaljkonto i Rio – ”Det här betyder mycket för mig”

Marjaana Heikkinen
Marjaana Heikkinen tog silver i spjut. Marjaana Heikkinen Bild: Finlands paralympiska kommitté heikkinen,paralympiska spelen

Spjutkastaren Marjaana Heikkinen är Finlands första medaljör i Paralympics i Rio de Janeiro. Hon knep under natten till lördagen ett silver i F34-klassen.

I OS i London för fyra år sedan knep Marjaana Heikkinen en bronsmedalj. I Rio de Janeiro blev medaljen av ädlare valör.

Efter två misslyckade kast slog Heikkinen till med 18,42 i den tredje omgången i spjutfinalen – hennes längsta kast den här säsongen och det räckte till en silvermedalj.

– Jag var tvungen att få ett bra resultat i de tre första omgångarna eftersom kastplatsen inte passade mig. Jag är väldigt glad för medaljen och det här betyder mycket för mig, säger hon till Yle efter tävlingen.

Guldet gick som väntat till Lijuan Zou från Kina. Hon förbättrade sitt eget världsrekord tre gånger i finalen och segerkastet blev till slut 21,86.

Marjaana Heikkinen tävlar nästa gång på onsdag då hon finns med i kula i F34-klassen.

Besvikelse för Kotaja

Amanada Kotaja var trots en skadefylld säsong ett av Finlands största medaljhopp i Rio de Janeiro. Men hon blev utan medalj på 100 meter rullstol i klassen T54. Kotaja fick nöja sig med en sjätte plats och avståndet upp till en medalj blev 25 hundradelar.

– Det här är inte vad jag var ute efter. Med tanke på förutsättningarna var det ändå en helt okej prestation, sa Kotaja efter finalen.

På söndag tävlar Kotaja på 400 meter.

– Där har jag ingen press på mig utan får bara njuta av den tävlingen, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport