Hoppa till huvudinnehåll

Nordeachef: Fler finländare måste jobba

Nordeas vd
Nordeas vd casper von koskull

Sverige genomförde stora reformer i tid. Det är en orsak till att det går bättre för Sverige än Finland i dag. Det säger Nordeas koncernchef Casper von Koskull.

Finländska von Koskull har länge följt med utvecklingen i Finland och Sverige och han hyllar svenskarna för att de raskt skred till verket efter finanskrisen.

- Där gick man in för att bland annat sänka skatterna och stöda företagsamheten, något som burit frukt.

Enligt von Koskull, som var gäst i Yles Morgonettan, är samhällstrukturerna även i övrigt annorlunda i Sverige än i Finland.

Näringslivet står på en bredare och djupare bas, samtidigt som man har lyckats få fler personer i jobb än i Finland. I Sverige ökar antalet sysselsatta, något som vi måste sträva efter också hos oss, enligt Casper von Koskull.

- Det är inte bara en ekonomisk fråga. Arbete har ett värde i sig för människan. Det är ett socialt behov att jobba, säger Nordeas koncernchef.

Konkurrenskraftsavtalet bara startskottet

I veckan kom Nordea med en ekonomisk prognos som var dyster läsning. Enligt den har uppgången i ekonomin kommit och gått.

- Det gäller att vara realist. Om det visar sig att vi haft fel och att tillväxten tar ny fart, kan vi givetvis korrigera vår prognos uppåt. Och det är ju i så fall bara positivt, säger von Koskull.

Han säger att konkurrenskraftsavtalet som roddes i hamn nyligen är en bra början när man vill få fart på ekonomin. Men det räcker inte enligt honom.

- Det här var ett första steg, men vi får inte nöja oss vid det. Vi måste få fler att jobba, förbättra konkurrenskraften och få fart på investeringarna, anser von Koskull.

Rädsla för svåra beslut

Han säger att Finland ligger efter länder som Sverige och Tyskland när det gäller reformer.

- När det gick bra fattade man inga jobbiga beslut hos oss.

Att Sverige närmast skulle dra nytta av en egen valuta avfärdar von Koskull.

- Visst får ekonomin där en viss draghjälp av kronan, men de avgörande skillnaderna mellan våra länder ligger annanstans, i grunderna för ekonomin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes