Hoppa till huvudinnehåll

Skördetröskan är absolut en "hon"!

Mats Björklund och Jonas Kackur och en skördetröska.p
Mats Björklund och Jonas Kackur vid tröskan. Mats Björklund och Jonas Kackur och en skördetröska.p Bild: Yle/Peter Fahllund skördetröskor,jonas kackur

- Så är det och så har det alltid varit, säger jordbrukarna Mats Björklund och Jonas Kackur på timotejfältet i Nykarlebyskogarna. Traktorn däremot är definitivt en "han", liksom plogen.

Just den här pjäsen är från 1989, den är nio meter lång, fyra meter hög och fyra meter bred. Skördetröskan är egentligen bra bara på en sak, säger Björklund. Och det är att skörda spannmål, rybs och andra växter som man skördar fröna av, punkt slut.

- Man tar in hela växten frampå vid skärbordet, där fröna åker in. Sen skiljer tröskan halmen från fröna, släpper ut halmen bak medan fröna placeras i en skild tank, förklarar Björklund.

Sexcylindrigt är manligt

Inne i plåthöljet finns valsar, roterande delar och fläktar. På sidan finns en tömningsskruv, en pip. En kippvagn åker jämsides och samlar in spannmålet i en två kubikmeters tank på 3,2 kubikmeter.

- Maskinen är en Perkins sexa på drygt 100 hästar. Sexcylindrig ska den vara, säger Kackur, det är helt enkelt manligt och bra.

Topphastigheten "svindlande"

Grabbarna är överens om att tröskan egentligen är enkel att manövrera. Den styrs på bakhjulen på samma sätt som en truck. Den har hydrostatisk drift, det vill säga du behöver inte frikoppla med vänsterfoten. Det är bara att köra framåt och bakåt efter behov.

Vilka hastigheter kommer man då upp i om man riktigt pressar den?

- Svindlande hastigheter säger Kackur. Topphastigheten ligger på 22 km i timmen. Det vädrar med andra ord ordentligt runt öronen.

Hör mera om skördetröskans mysterier och härligheter i Yle lördag.

Nyligen publicerat - Vega