Hoppa till huvudinnehåll

”Svårt som förälder att ta till sig alla rekommendationer”

Elwa Höglund leker i en lekpark tillsammans med en annan flicka.
Sommartid finns det mycket för barn att göra utomhus. På bilden leker Elwa Höglund i Lejonparken i Ekenäs tillsammans med en kompis. Elwa Höglund leker i en lekpark tillsammans med en annan flicka. Bild: Yle/Malin Valtonen lejonparken,lekparker,Ekenäs,Västnyland

Det är inte på skolans eller daghemmets ansvar att barn rör på sig tillräckligt, säger föräldrar som Yle Västnyland har talat med. Samtidigt är det som förälder svårt att uppfylla alla de rekommendationer som finns i dag när det gäller barn.

Det rekommenderas att barn under åtta år ska röra på sig och vara fysiskt aktiva minst tre timmar om dagen. Barnet ska helst inte sitta still mer än en timme i sträck.

De här nya rekommendationerna kommer inte att ändra på familjen Holmströms vardag i Degerby i Ingå. Det finns helt enkelt inte möjlighet till det, säger Annika Holmström.

- Timmarna räcker inte till på en dag. Att trycka in en till timme hobby som man ska göra tillsammans med barnen så finns inte i kalendern.

Det ska också vara hälsosam mat, som lagas från grunden på ekologiska och närproducerade produkter. Plus sömn.― Annika Holmström

Hennes döttrar, sju och tio år gamla, kommer nog upp till den dagliga dosen på tre timmar motion på sommaren. Då kan de vara ute och cykla eller hoppa på trampolinen. Svårare är det på vintern, säger hon.

- De har hobbyn två gånger i veckan men det är bara två timmar på en vecka. Skolgympan har det dragits ner på. Det är också bara två timmar i veckan, säger Annika Holmström.

Många andra måsten

Holmström påpekar att barn inte bara ska röra på sig tillräckligt.

- Det ska också vara hälsosam mat, som lagas från grunden på ekologiska och närproducerade produkter. Plus sömn, säger Holmström och fortsätter.

- Då har man inte räknat in läxläsning och att föräldrarna pendlar till och från jobbet och är hemma vid sextiden.

Dessutom ska man uppmuntra barnen att leka. Annika Holmströms döttrar älskar att leka med barbiedockor, rita och pyssla och så länge som det gör det så gnäller hon inte.

- Om det är en solig dag så kanske jag jagar ut dem. Men det är mera för att de ska ut och leka. Om de leker stilla eller vilda lekar lägger jag mig inte i.

Barnens motion en fråga för föräldrarna

Emilia Harlin i Ekenäs har tre barn som är nio, sex och fem år. Barnen är av den aktivare sorten och speciellt de två yngre aktiverar sig själva. De springer, klättrar, bygger kojor och spelar fotboll.

- Det är lätt för oss föräldrar, vi behöver inte aktivera dem.

Tre barn klättrar i en lekpark.
Emilia Harlins två yngre barn aktiverar lätt sig själva. Här klättrar de i en lekpark tillsammans med en kompis. Tre barn klättrar i en lekpark. Bild: Yle/Malin Valtonen lejonparken,lekparker,lek (barnlek),Ekenäs,Västnyland

Den äldre sonen däremot försöker Emilia Harlin att aktivera.

- Annars skulle han bo framför teven eller datorn.

Rekommendationer bara stressar föräldrar mer, jag tror alla gör så gott de kan.― Annika Holmström

Emilia Harlin tycker inte att det är skolans eller daghemmets ansvar att barnen rör på sig tillräckligt varje dag. Det här trots att barn spenderar en hel del tid på skolan eller dagis varje vardag.

Det hör till förädlarnas ansvar att barnen är i gång, säger hon.

- På rasterna och på dagisgården är barnen väldigt aktiva så där kommer en hel del tid till som de rör på sig.

Annika Holmström tror att skolorna och daghemmen är duktiga på att ha barnen att röra på sig.

- Visst kunde det säkert gå att förbättra ytterligare.

Äldre barn behöver bara en timme motion

Det finns en rekommendation även för barn och unga i grundskoleåldern, de ska röra på sig minst en timme per dag. Emilia Harlin tycker en timme låter lite.

- En timme åtminstone ska de nog röra på sig, säger hon.

Annika Holmström tycker rekommendationen för äldre barn är intressant.

- Sedan när vi blir vuxna så då ska vi motionera jättemycket. Från vilken ålder är det? frågar hon sig.

Hon tycker att det ibland känns som om det kommer rekommendationer från höger och vänster och att det är svårt. Det är svårt som förälder att ta till sig alla rekommendationer, tycker hon.

- Jag blir trött på sådana här pekpinnar. Föräldrar i dag har så mycket ansvar och man ska vara otroligt duktig på allting. Rekommendationer bara stressar föräldrar mer, jag tror alla gör så gott de kan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland