Hoppa till huvudinnehåll

För Yusuf blev Helsingfors järnvägsstation porten till ett nytt liv

Ingången till Helsingfors Centralstation med txten järnvägsstation
Huvudingången till Helsingfors Centralstation Ingången till Helsingfors Centralstation med txten järnvägsstation Bild: YLE arkiv arkisto Helsingfors centralstation,klocka,huvudingång

Yusuf Mubarak hörde till de somalier som kom till Helsingfors järnvägsstation med tåg från Moskva i början av 90-talet. Järnvägsstationen var porten till en ny stad, ett nytt liv efter inbördeskrigets Mogadishu. Resten av familjen blev där och kort efter avfärden tog inbördeskriget helt över staden. Det var omöjligt att leva där. Och alla som kunde, flydde.

Järnvägsstationen var min första kontakt till Finland och varje gång jag går där minns jag väldigt klart hur det var. När jag kom var det sommar och jag minns att jag frös i den finska högsommaren.

“Inbördeskriget i Mogadishu var verkligen ovärdigt. Våra hem plundrades, kvinnor våldtogs, också flickor, Många släktingar och vänner dödades/.../tre av dem hörde till familjen”― Yusuf Mubarak ur boken "Suomen somalit" 2015

Både Yusuf Mubarak och 31-årige Ahmed Hassan har en speciell känsla för Helsingfors järnvägstation. Här berättar de om sin relation till Hesa som alltid är Hesa.

Somalierna banade vägen och medierna lade ibland krokben

- Det var inte lätt för oss i början på 90-talet, berättar Yusuf. Medierna behandlade oss ofta illa. Det samma upplever jag med irakierna idag. Man fokuserade på negativa nyheter. Om vi jobbade tog vi andras jobb, om vi inte fick jobb var vi lata. Medierna försökte sälja sina produkter med negativa rubriker om invandrare. Varför förstora det negativa? Det är ju dessutom ofta lögn! Och många har traumatiska minnen och känner sig fortfarande kränkta.

- Men mediernas roll har ju förändrats “in the Age of Internet”. De har för länge sedan förlorat sin starka och dominerande roll. Sociala medier ger hörbarhet åt andra röster och nu finns det ett öppet torg för alla. Själv är jag främst aktiv i Facebook kring integrationsfrågor.

Vi behövs här, ni behöver oss― Yusuf

DET HAR GÅTT BRA! säger Yusuf.
Jag har lärt mig språket och har hittat min plats. När jag kom som 23-åring var jag utbildad bilmekaniker. Sedan har jag vidareutbildat mig i Finland och nu är jag it-ingenjör på Nokia. Min fru och jag anlände med ett barn. Nu har vi sju.

Yusuf Mubarak är idag en välintegrerad somalisk finländare, engagerad i både finländsk och somalisk kultur.

Det som man inte alltid förstår här är att våra barn känner sig som finländare. De är födda här och har levat hela sitt liv i Finland.

Jag undrar om Yusuf tycker att det är sorgligt att hans barn är mer finländare än somalier idag. Men det gör han inte. Han är glad att de har det bra i Finland.

De har mycket bättre förutsättningar att lyckas än vi hade när vi kom. De kan språk, utbildar sig och har goda chanser på arbetsmarknaden. Ibland tänker jag att man inte alltid förstår hur mycket invandrare har att ge Finland. Vi behövs här, ni behöver oss.

Ifall man är välintegrerad i samhället är jämställdhet inget problem, men ifall man inte lyckas bli delaktig då blir det stora problem med utanförskap och underläge.

Visst händer det saker som ingen önskar, framför allt bland unga, vilket man ibland ser eller hör om i medierna.

Det är nyheter som säger att det är precis här de unga behöver hjälp för att inte bli utanför samhället, säger Yusuf.

Ibland kände man sig inte trygg på stationen, säger Ahmed Hassan.

Han berättar att det ju fanns människor som inte hade sett mörkhyade i Finland. Han minns när de som småpojkar gick genom järnvägsstationen, på väg från en fotbollsmatch och två gamla damer ville prata med dem, hej, varför har ni kommit, hur länge har ni stannat i Finland; kan ni finska? De tyckte det var en intressant diskussion.

Och visst är det intressant att fundera på hur det är att komma till ett homogent samhälle utan större erfarenhet av invandrare. Och hur vi i Finland har axlat rollen som mottagare. Somalierna på 90-talet röjde vägen. Helt klart ett pilotprojekt.

Vad vill Yusuf säga åt oss?

Finland är ett bra land. Här är fred. Här behövs invandrare. Låt oss gå vidare tillsammans. “Kaveria ei jätetä” som man säger i Finland. Jag önskar en jämlik behandling av alla.

Vad har hänt på 25 år?

När jag kom fanns det bara en liten grupp utlänningar i Finland. Det har hänt otroligt mycket. Nu hör Finland till EU, vi har en gemensam valuta, öppna gränser, en internationell och nyfiken atmosfär.

Har själv sagt åt mina barn att de skall lära sig svenska― Yusuf

Men ibland bli man förvånad. Läste just en undersökning som berättade att finlandssvenskar upplever rasism i Finland, att de t.o.m. är rädda att tala svenska på offentliga platser. Jag kan inte förstå det!
Man borde vara stolt över sin finlandssvenska minoritet i Finland. Har själv sagt åt mina barn att de skall lära sig svenska.

Vad vill du säga åt nya invandrare som kommer till Finland?

SPRÅKET ÄR NYCKELN― Yusuf

Språket och utbildning är a och o. Om du vill stanna i Finland måste du studera språket, lagen, kulturen, samhället. Och samhället måste hjälpa för att göra integrationen lättare.

Nu är hela prosessen för splittrad. Det finns för många instanser. Man borde koncentrera systemet och samla all service under samma tak. “We need a common ground”. De handlar om att ge möjligheter. Att koncentrera processen skulle försnabba integrationen och göra Finland bättre på att dra nytta av sina invandrare. Man måste lita på invandrare och se dem som en möjlighet. De är värdefulla och kan öppna dörren för nya generationer och visioner.

Man kan jämföra det med att vårda en trädgård. Om du sköter om den får du en god skörd. Om du slarvar går du miste om skörden. Vård lönar sig.

Det är en process som man måste följa upp. Ställ frågan direkt, hur går det? Kom inte efter 10 år och undra varför du inte kan finska. Då är det för sent.
l
Är du samma Yusef som kom till järnvägsstationen 1991?

Visst är jag precis den samma. Men jag har vuxit som människa, blivit äldre, blivit ansvarsfullare, har fått nya tankar och mer erfarenhet. Och en ny kultur.

Yusuf Mubarak; somalisk finländare, medförfattare till boken Suomen somalit 2015
Yusuf Mubarak; somalisk finländare, medförfattare till boken Suomen somalit 2015 Bild: Yle / Lotta Wigelius-Wulff Somalia,invandrare,invandrararbete,Invandrare och minoriteter,finsk litteratur,Närbild
bokpärm Suomen somalit av bl.a. Yusuf Mubarak, förlag Into
bokpärm Suomen somalit av bl.a. Yusuf Mubarak, förlag Into Bild: Yusuf Mubarak, Eva Nilsson, Niklas Saxén invandrare,Somalier i Finland,litteratur,mångkulturalism,social integration

Yusuf har tillsammans med Eva Nilsson och Niklas Saxén gett ut boken “Suomen somalit” (”Somalier i Finland”).
Den baserar sig på över 80 intervjuer med somalier. Han önskar att den öppnar våra ögon och ökar förståelsen, skapar vänskap och föder nyfikenhet.

När somalierna kom fick de ju själva en ny identitet och blev plötsligt mer annorlunda än de varit hemma, en annorlunda hudfärg och en ny roll som utlänningar och invandrare. Och nu kan man se irakierna som studerar den nya staden bland annat kring järnvägsstationen.

Jag tycker att Helsingfors är en väldigt levande stad, en stad som förändras och under årens lopp har den blivit mer mångsidig, mer av en internationell metropol
― Yusuf

Skulle inte ändra på järnvägsstationen. Du sade just att den är 100 år gammal, men den är verkligt fin, en vacker byggnad. Jag har faktiskt stationen som bakgrundsbild i min bärbara dator.

Yusuf Mubarak utstrålar entusiasm när han talar om Helsingfors Järnvägsstation. Mera om den platsen under olika årtionden får du följa med i Rivet ur arkivet : Järnvägsstationen. 9.9 kl. 18.30,12.9 kl. 22.00 på YLE Fem och på Arenan i 30 dagar

Läs mera:

Från ett krigshärjat Somalia till ett kallt och avvisande Finland

Somalia har kallats världens farligaste land och ett helvete på jorden. Landet är så splittrat av inbördeskrig att det egentligen bara är de yttre landsgränserna som gör Somalia till en enhet. Ändå sågs de somaliska flyktingarna som började komma till Finland 1990 som lyckosökare och bara på jakt efter hög levnadsstandard.

Läs också