Hoppa till huvudinnehåll

Bomberna faller i Syrien inför planerat eldupphör

Bilkonvoj i södra Aleppo.
Bilkonvoj i södra Aleppo. Bilkonvoj i södra Aleppo. Bild: EPA / SANA Syrien,Aleppo

Bombningarna av rebellkontrollerade områden i Syrien har fortsatt efter att USA och Ryssland natten till lördagen kom överens om att försöka åstadkomma eldupphör på måndag.

I en flygattack mot en marknad i den rebellkontrollerade staden Idlib dödades nästan 60 civila, enligt lokala räddningsarbetare och det syriska människorättsobservatoriet. Bland dödsoffren finns 13 barn.

Dessutom dödades åtminstone 45 människor i bombningar mot Aleppo och stadens omgivningar, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till oppositionsaktivister.

Vem som utförde räderna är oklart. I Idlib säger lokalbefolkningen att det var ryska bombplan, medan antingen den syriska regeringen eller Ryssland står bakom bombningarna av Aleppo, enligt rebellerna.

Bomberna föll bara timmar efter att regeringen i Damaskus godkände avtalet om ett eldupphör, som USA och Ryssland har förhandlat fram.

Djup misstro mellan alla parter

Den syriska oppositionens förhandlingsdelegation säger för sin del att de ännu inte sett den officiella avtalstexten.

Det en vecka långa eldupphöret ska enligt avtalet träda i kraft på måndag kväll och möjliggöra hjälpinsatser för den hårt drabbade civilbefolkningen.

Om eldupphöret håller ska USA och Ryssland börja utföra koordinerade amerikansk-ryska flygräder mot terrororganisationerna Islamiska staten och al-Nusra.

Det planerade eldupphöret måndag kväll sammanfaller med den muslimska högtiden id al-adha.

Förberedelser inför id al-adha i Damaskus.
Förberedelser inför id al-adha i Damaskus. Förberedelser inför id al-adha i Damaskus. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI Eid Al-Adha,Syrien,Damaskus