Hoppa till huvudinnehåll

Nyval i Kroatien kan resultera i fortsatt dödläge

En väljare, omgiven av valarbetare och fotografer, lägger sin röst i en vallokal i Zagreb.
En väljare, omgiven av valarbetare och fotografer, lägger sin röst i en vallokal i Zagreb. Bild: EPA/ANTONIO BAT Kroatien,Nyval,parlamentsval,Vallokal,Zagreb

EU:s yngsta medlemsstat tvingas till nyval på söndagen. De största partierna tävlar i nationalistisk retorik och valresultatet hotar att bli lika jämnt som i fjol.

Det kroatiska parlamentsvalet för mindre än ett år sedan ledde till mycket jämnt resultat mellan de två största partierna,socialdemokraterna och konservativa HDZ.

HDZ ledde sedan en koalitionsregering i fem månader. En koalition tillsammans med uppstickarpartiet Most, som står den katolska kyrkan nära.

Koalitionsregeringen föll samman i juni på grund av inre stridigheter.

Fortsatt flirt med nationalisterna

Regeringen kritiserades för sin nationalistiska retorik och HDZ:s flirt med radikala nationalister. Relationen till grannländerna Serbien och Bosnien-Hercegovina har blivit allt mer ansträngd.

HDZ:s förre partiledare Tomislav Karamarko tvingades avgå i spåren av en korruptionshärva och har ersatts av Andrej Plenković. Plenković har tonat ner den nationalistiska retoriken.

HDZ:s ledare Andrej Plenković utanför en vallokal i Zagreb på söndagen 11.9.2016
HDZ:s ledare Andrej Plenković utanför en vallokal i Zagreb på söndagen HDZ:s ledare Andrej Plenković utanför en vallokal i Zagreb på söndagen 11.9.2016 Bild: EPA/ANTONIO BAT Kroatien,Kroatiska demokratiska unionen,Andrej Plenković

Nu anklagas i stället socialdemokraternas ledare, Zoran Milanović, för att flirta med ultrakonservativa nationalister.

De kroatiska socialdemokraternas ledare Zoran Milanović utanför en vallokal i Zagreb på söndagen 11.9.2016
De kroatiska socialdemokraternas ledare Zoran Milanović utanför en vallokal i Zagreb på söndagen De kroatiska socialdemokraternas ledare Zoran Milanović utanför en vallokal i Zagreb på söndagen 11.9.2016 Bild: EPA/ANTONIO BAT Zoran Milanović,Kroatien,socialdemokrati

Opinionsmätningarna talar för att resultatet i dag kan bli lika jämnt som det blev för ett knappt år sen.

Också den följande regeringen står inför uppgiften att få igång ekonomin och reformarbetet och åtgärda ungdomsarbetslösheten som ligger på ungefär 40 procent.

Dessutom borde den också blidka grannländerna.