Hoppa till huvudinnehåll

Vad reser sig ur askan efter 9/11?

Skyskraporna kring Ground Zero speglar sig i en vattenpöl.
Skyskraporna kring Ground Zero speglar sig i en vattenpöl. Skyskraporna kring Ground Zero speglar sig i en vattenpöl. Bild: Richard Hankin 16 acres,Yle Fem,dokumentärprogram

För 15 år sedan inträffade terrorattackerna som går under namnet 9/11-attackerna riktade mot World Trade Centers två torn. Decenniet efter attackerna finns det stora konflikter kring återuppbyggnaden av Ground Zero och World Trade Center. Dokumentären 16 Acres är en berättelse om dessa motsättningar.

Ombyggnaden av World Trade Center är det mest arkitektoniskt, politiskt och känslomässigt komplexa stadsförnyelseprojekt i amerikansk historia. Dokumentären 16 Acres berättar den dramatiska historien om den monumentala kollision mellan intressen på Ground Zero årtiondet efter 9/11.

Som med alla stora stadsprojekt, från pyramiderna till Roms Colosseum till Rockefeller Center, kommer en liten grupp av mäktiga människor att diktera hur World Trade Center byggs upp. I botten ligger en spänning mellan ädla avsikter och en önskan bland alla inblandade att "få det rätt".

Tretusen arbetare bygger fyra av de högsta skyskraporna i Amerika, en järnvägsstation, ett center för scenkonst och ett minnesmärke och ett museum. Det som dyker upp på Manhattan under de närmaste åren kommer att omdefiniera staden och landet i generationer.


Orginaltitel: 16 Acres
90 dagar på Arenan.

Regi: Richard Hankin, 2012.

Mer från programmet

Läs också