Hoppa till huvudinnehåll

Assad gjorde ovanligt framträdande - lovar ta tillbaka Syrien från "terrorister"

Syriens rpesident bashar al-Assad i Daraya
Bashar al-Assad, i mitten av raden i grå kostym, på väg från bönestunden i moskén Saad Ibn Muaz i staden Daraya på Damaskus landsbygd. Syriens rpesident bashar al-Assad i Daraya Bild: EPA/SANA/HANDOUT Bashar al-Assad,Syrien,Daraya

Syriens president Bashar al-Assad lovar att han ska ta tillbaka hela landet från vad han kallar "terrorister". Hans uttalande kom bara några timmar innan vapenvilan trädde i kraft.

Vapenvilan har nu trätt i kraft. Enligt det avtal om eldupphör som USA och Ryssland kom överens om natten till lördag skulle de stridande parterna lägga ner sina vapen i dag vid solnedgången.

- Den syriska staten är fast besluten att ta tillbaka alla områden från terroristerna och att återuppbygga landet, sa Assad. I hans vokabulär brukar terrorister omfatta alla som inte stöder den syriska regimen.

Assad talade under ett ovanligt offentligt framträdande under en bönestund på måndagen i den tidigare rebellkontrollerade staden Daraya.

Muslimerna firar som bäst högtiden Eid al-Adha.

Både invånarna och rebellerna lämnade Daraya, som i praktiken är som en förstad till huvudstaden Damaskus, i slutet av augusti efter ett avtal med regeringen, som nu har kontrollen över staden.

Också oppositionen med på vapenvilan

Daraya belägrades i fyra av regimens styrkor och rebellerna som kontrollerade staden säger att de tvingades till ett avtal eftersom regeringens belägring orsakade en humanitär kris.

Enligt Assad är liknande avtal ändå det effektivaste sättet att uppnå vapenvila på lokal nivå och få ett slut på konflikten.

Syriens största oppositionella beväpnade grupper uppgav på måndagseftermiddagen att de under kvällen kommer att ge ett uttalande där de stöder vapenvilan.

En källa bekräftar det för nyhetsbyrån Reuters, men säger att uttalandet kommer att innehålla flera reservationer och observationer gällande hela avtalet om vapenvila.

När överenskommelsen om den tio dagar långa vapenvilan slöts var det oklart om rebellgrupperna skulle gå med på den, eftersom flera av dem ansåg att den gynnade regeringen.

Fria Syriska Armén var skeptisk men sade sig samarbeta i positiva tecken, medan den radikalislamistiska Ahrar al-Sham först slog ner vapenvilan.

Också de hör ändå nu till den grupp som väntas komma med ett uttalande om att de hörsammar vapenvilan.