Hoppa till huvudinnehåll

"Finsk-svenskt försvarssamarbete går som tåget"

Natoövning vid Vinga fyr
En militär konflikt på Östersjön skulle troligen påverka både Finland och Sverige, oberoende Nato-medlemsskap, säger försvarsminister Jussi Niinistö. Natoövning vid Vinga fyr Bild: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten Sverige,Nato,Svenska flottan,Alliansfrihet,säkerhetspolitik,försvarspolitik

Även om diskussionen noga följs kring försvarssamarbetet i Sverige, har den färska svenska försvarsrapporten inte väckt någon förvåning.

- Det här är enda experts syn på saken. Låt vara att han (Krister Bringéus) är en erfaren diplomat, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf)

Ministern tycker det är bra att vi i Finland får en inblick i hur man tänker i Sverige. Men de bägge ländernas försvarssamarbete framskrider som tåget, vidhåller han.

I den svenska rapporten framgick att ett ökat försvarssamarbete med Finland kan medföra risker. Den ryska gränsen kommer mentalt närmare Sverige.

I samband med öppningen av den nationella försvarskursen säger försvarsministern ändå att Finland inte stöder sig på ett behov av någon svensk militär uppbackning.

- Finland litar inte på stöd från något håll, utan förbereder oss på att försvara oss själva.

Militärallians ökar risken för inblandning

Minister Niinistö säger ändå att försvaret bäddar för att vara redo att ta emot hjälp om sådant står till utbud.

- Hjälp får vi oberoende av om vi är allierade eller ej, så länge den också främjar den som bistår oss.

Den färska svenska rapporten fastslår vidare att länderna i Östersjöområdet kollektivt skulle dras in i en militärkonflikt, om en sådan skulle uppstå i området.

- Det är mycket möjligt. Rätt säkert dras man på något sätt in i konflikten om man är militärt allierad. Frågan är om man kan stå utanför som militärt obunden. Det är svårt att säga, konstaterade Jussi Niinistö.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes