Hoppa till huvudinnehåll

Högerkonservativa vann i Kroatien - med risk för ännu ett nyval

Anhängare till HDZ firar i Zagreb sent på söndag kväll
Anhängare till HDZ firar i Zagreb sent på söndag kväll. Anhängare till HDZ firar i Zagreb sent på söndag kväll Bild: EPA/ANTONIO BAT Kroatiska demokratiska unionen,Kroatien,Nyval

Högerkonservativa HDZ ser ut att vinna söndagens nyval i Kroatien. Men inte heller den här gången får HDZ egen majoritet i parlamentet och det finns risk för samma scenario som efter valet i fjol.

När ungefär 80 procent av rösterna var räknade hade HDZ fått 61 av de 151 parlamentsplatserna i Kroatien. HDZ:s främsta rival, socialdemokraterna hade då fått 54 platser. Det är rätt likt resultatet efter det förra valet för mindre än ett år sedan.

HDZ blir tvunget att hitta en koalitionspartner för att få en majoritet i parlamentet. Precis som efter valet i fjol så ser det tredje största partiet Most ut att vara den mest troliga koalitionspartnern.

Det var samarbetet mellan HDZ och Most som ledde till interna stridigheter och till att koalitionsregeringen föll i juni, efter bara fem månader.

Det slutliga valresultatet väntas först senare på måndagen, men allt tyder på att regeringsförhandlingarna kan bli långa och svåra.

HDZ:s ledare Andrej Plenković firar segern i Kroatien sent på söndag kväll 11.9.2016
HDZ:s ledare Andrej Plenković firar segern i Kroatien sent på söndag kväll HDZ:s ledare Andrej Plenković firar segern i Kroatien sent på söndag kväll 11.9.2016 Bild: EPA/ANTONIO BAT Andrej Plenković,Kroatien,Kroatiska demokratiska unionen,Nyval

En del politiska analytiker befarar att det kan bli ännu ett nyval i Kroatien inom en snar framtid.

Den förra regeringen kritiserades för sin nationalistiska retorik och HDZ:s flirt med radikala nationalister. Relationen till grannländerna Serbien och Bosnien-Hercegovina har blivit allt mer ansträngd.

HDZ:s förre partiledare Tomislav Karamarko tvingades avgå i spåren av en korruptionshärva och har ersatts av Andrej Plenković. Plenković har tonat ner den nationalistiska retoriken.