Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön välkomnar fler kvotflyktingar

välkomstkasse åt flyktingfamilj
De tjugo syriska kvotflyktingar som anlände till Dalsbruk i början av det här året fick ett varmt välkomnande. Om några månader anländer ytterligare tjugo personer. välkomstkasse åt flyktingfamilj Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Kimitoön tar emot ny grupp syriska kvotflyktingar.

Kimitoön kommer att ta emot en till grupp på cirka 20 arabisktalande kvotflyktingar från Syrien under slutet av det här året eller i början av nästa år.

Kommunen tog emot tjugo syriska kvotflyktingar i början av detta år.

Kommunfullmäktige behandlade frågan på sitt möte på måndag eftermiddag.

Fri samverkan föreslog att frågan bordläggs och tas upp igen i mars 2017 men efter en omröstning där Vänsterförbundet och Fri samverkan röstade för en bordläggning och resten av fullmäktigeförsamlingen röstade för fortsatt behandling, godkände man styrelsens förslag om att ta emot 4-5 nya familjer kring årsskiftet.

Fri samverkans gruppordförande Rune Friman ville vänta med beslutet för att samla mer erfarenhet och information om till exempel hur mottagandet av flyktingarna påverkar kommunens ekonomi. Enligt Friman klarar den finska skolan i Dalsbruk inte heller av att ta emot fler flyktingbarn.

Bildningschef Mats Johansson gav Friman rätt i att skolan inte just nu klarar av att ta emot fler flyktingbarn men därför planerar man att låta de nya syriska eleverna delta i förberedande undervisning till en början och först nästa höst integreras barnen i den normala undervisningen i Taalintehtaan koulu.

De cirka tjugo nya syriska kvotflyktingarna integreras på finska i Kimitoöns kommun.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland