Hoppa till huvudinnehåll

Lättad förälder: Äntligen får mina barn modersmålsinriktad svenska i finsk skola

patricia Högnabba
Patricia Högnabbas två barn går i Kaisaniemen ala-aste. Om två veckor börjar de läsa modersmålinriktad svenska. patricia Högnabba Bild: Yle/Carina Bruun modersmålsinriktad svenska

Nitton tvåspråkiga Helsingforsbarn i finska skolor har anmält intresse för att läsa modersmålsinriktad svenska. Patricia Högnabbas barn ska delta i undervisningen som ordnas för första gången i Helsingfors.

- Jag är glad över att det äntligen ordnas och att rektorn i Kaisaniemen ala-aste tagit itu med det här, säger Högnabba som har två barn i samma skola.

Hon var förvånad och sur över att det inte fanns tidigare.

- Det finns ju Mofi, modermålsinriktad finska, för tvåspråkiga i svenska skolor.

Svenska lågstadie skolböcker.
Det är första gången i Helsingforsbarn i finska skolor får lära sig modermålsinriktad svenska. Svenska lågstadie skolböcker. Bild: Yle/Jeanette Winberg svenska skolböcker

Finskt dagis ledde till finsk skola

Högnabbas familj är tvåspråkig. Eftersom barnens dagis var finskt, var det naturligt att de fortsatte i finskspråkig skola med kompisarna.

- Jag kände också att det var lättare att upprätthålla svenskan än finskan i hemmet. Men nu behöver vi stöd med det, säger Högnabba.

Jag önskar att barnens svenska blir så stark att de ännu i högstadiet och gymnasiet kan välja på vilket språk de vill studera.― Patricia Högnabba, förälder

Vad tycker du om arrangemangen, det vill säga att undervisningen ordnas som klubbverksamhet en gång i veckan efter skolan?

- Jag är tacksam för allt som ordnas. Dessutom är det värdefullt att barnen träffar och lär känna andra finlandssvenska barn. Klart undervisningen kunde ordnas oftare, men det här är en början.

Vad har du för förhoppningar?

- Jag har kanske orealistiska förhoppningar, men jag önskar att barnens svenska blir så stark att de ännu i högstadiet och gymnasiet kan välja på vilket språk de vill studera.

Eleverna är från tolv olika finskspråkiga skolor i södra Helsingfors.― Merja Kuosmanen, rektor

Starten uppskjuten

Den modersmålsinriktade svenskan börjar cirka två veckor senare än tänkt på grund av att Kaisaniemen ala-aste renoveras och skolan flyttar till andra utrymmen. Merja Kuosmanen som är rektor i Kaisaniemen ala-aste kan inte officiellt ännu säga var den modersmålsinriktade svenskaundervisningen kommer att ordnas.

- Utrymmena är i centrum, så vägen dit kommer inte att vara komplicerad, säger hon.

Elever i Vårberga jobbar med pekdatorer
Yle Huvudstadsregionen har pratat med flera föräldrar som är lättade över att deras tvåspråkiga barn får chansen att upprätthålla sin svenska i skolan. Elever i Vårberga jobbar med pekdatorer Bild: YLE/Mathias Gustafssson pekdatorer

En efterlängtad verksamhet

Nitton tvåspråkiga barn är anmälda till undervisningen. Eleverna är från tolv olika finskspråkiga skolor i södra Helsingfors. De flesta är första- andra- och tredjeklassare.

- Föräldrar till tvåspråkiga barn har varit positivt inställda till initiativet och vi har lyssnat på deras önskemål och tankar. Den största utmaningen är att få tidtabellerna att gå ihop, säger Kuosmanen och meddelar att klubbverksamheten kommer att hållas varje onsdag klockan 14.15.

”Målet är tvåspråkiga barn med två starka språk”

Det är första gången som vi ordnar något sådant här i Helsingfors. Vi kollar hur det går det första året.― Merja Kuosmanen, rektor

Enligt Kuosmanen finns det tre nivåer på barnens svenska; barn som förstår svenska, men som själva inte aktivt pratar det, barn som pratar svenska med den ena föräldern och barn som redan har en så pass stark svenska att de både pratar och skriver språket.

- Målet är att barnen i slutändan har två starka språk och kan, ifall de vill, delta i den grundläggande svenskaundervisningen med möjlighet till fortsatta studier i framtiden, säger Kuosmanen.

Klubben är ett experiment

Hon poängterar att det här är ett pilotprojekt som startar som en sorts klubbverksamhet efter skolan.

- Det är första gången som vi ordnar något sådant här i Helsingfors. Vi kollar hur det går det första året. Efter det blir vi klokare och vet hur vi ska gå vidare med projektet, säger Kuosmanen.

Det var socialdemokraternas fullmäktigeledamot Thomas Wallgren som efterlyste modersmålinriktad svenska i Helsingfors finskspråkiga skolor i maj 2014.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen