Hoppa till huvudinnehåll

Migri: Höjd beredskap i Kajana efter dråpmisstankar

Polisbil invid flyktingförläggningen i Otanmäki.
Polisen fortsätter undersökningarna i Otanmäki. Polisbil invid flyktingförläggningen i Otanmäki. Bild: Yle/ Jonna Karjalainen dråp,mottagningscentraler,kajana,Otanmäki

Migrationsverket har diskuterat med de anställda vid flyktingförläggningen i Otanmäki om de dråpmisstankar som riktas mot två asylsökande.

Polisen har gripit två män misstänkta för ett dråp och två rån. Migri har inte fått information av polisen om männen eller om hur utredningen går vidare.

- Det handlar om ett enskilt beklagligt fall. Det som har skett bör utredas och de skyldiga ställas till svars säger Jorma Kuuluvainen, chef för förläggningen.

Enligt Kuuluvainen gick det inte att förutse händelserna, och dråpet kom som en överraskning för de anställda vid förläggningen.

Höjd beredskap

Beredskapen har höjts efter misstankarna om dråp. Överlag är man beredd på eventuella oroligheter vid flyktingförläggningarna.

- Naturligt måste beredskapen höjas efter något liknande. Också de anställa och de asylsökande informeras, säger Kuuluvainen.

Just nu finns det 120 asylsökande på förläggningen i Otanmäki.

I diskussionerna har det kommit fram att de asylsökande fördömer det de irakiska männen misstänks ha gjort. De vill också uttrycka sitt deltagande i de anhörigas sorg i samband med dödsfallet.

Flyktingförläggningen i Otanmäki, Kajana.
Flyktingförläggningen i Otanmäki, Kajana Flyktingförläggningen i Otanmäki, Kajana. Bild: Yle/ Katja Oittinen Otanmäki,flyktingförläggning

Polisen: Ej risk för våld

Polisen säger att det det ser ut att vara fråga om ett enskilt fall och att ingen risk för våldsamma situationer föreligger.

Man ser heller inget behov att ytterligare polisnärvaro vid flyktingförläggningen i Otanmäki.

Polisen är inte har utrett om de gripna männen har fått avslag på sin asylansökan.

- Vi har inte utrett det eftersom det saknar betydelse för brottsutredningen säger kriminalkommissarie Jarkko Maksniemi.

Maksniemi kommenterar inte heller hur det går med männens formella asylansökningsprocess eftersom det är fråga om en helt annan process än det aktuella brottsfallet.

"Finns ännu ingen sanning"

Polisen följer noga vad som skrivs om fallet i sociala medier och korrigerar grova missuppfattningar.

Jarkko Maksnemi påminner om att det är tvivelaktigt att publicera bilder som kan stämpla en gripen person.

- I det här skedet är det inte förenligt med god ton att sprida stämplande bilder, och inte heller peka ut en viss grupp människor. Det finns ännu ingen klar sanning om vad som har hänt, säger Maksniemi.

Enligt polisens uppgifter är offren för både dråpet och rånen från Otanmäki. Polisen fortsätter förhören och den tekniska undersökningarna.