Hoppa till huvudinnehåll

OS-medaljör: "Jag har eutanasipappren men njuter ännu av alla små stunder i livet"

Marieke Vervoort vill inte dö – ännu.
Marieke Vervoort vill inte dö – ännu. Marieke Vervoort vill inte dö – ännu. Bild: All Over Press Paralympiska sommarspelen i Rio 2016,paralympiska spelen,Marieke Vervoort,rullstolar,handikappidrott,friidrott

Belgiskan Marieke Vervoort vann i lördags OS-silver i 400 meter rullstol i klassen T52. Man kunde tro att hon sprudlar av lycka och livsglädje. Men: eutanasipappren ligger nära till hands om hon känner för det.

Den 37-åriga belgiskan ville efter sitt OS-silver rätta till uppgifterna om att hon planerar att få dödshjälp genast efter OS. Rätt till eutanasi har hon – tillståndet fick hon redan år 2008.

– Jag har eutanasipappren men fortfarande njuter jag av alla små stunder i livet. Den tiden kommer när jag har flera dåliga dagar än bra. Då kan jag få dödshjälp. Men den tiden är inte ännu inne, sade Vervoort till journalistkåren enligt nyhetsbyråerna.

Vervoort drabbades i de tidiga tonåren av en muskelsjukdom som orsakar kronisk smärta samt förlamning i benen. Hon har också väldigt svåra sömnproblem och dålig syn.

I Rio de Janeiro ska hon ännu tävla i finalen på 100 meter. Belgiskans liv är ändå en enda lång kamp.

– Jag ser bara 20-procentigt och har ofta epilepsianfall, sade Veervort.

Hon motiverar dödshjälpen med att det ger kraft och mod att orka så länge som möjligt. Enligt Veervort borde eutanasi inte klassas som mord.

– Det ger en känsla av lugn åt människor. Om jag inte fått eutanasipappren hade jag redan begått självmord. Det är väldigt svårt att leva med så svåra smärtor och lida av ovetskap om framtiden, sade Veervort som vann OS-guld i 100 meter rullstol i London 2012.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport