Hoppa till huvudinnehåll

Skolskjutsarna i Pernå inte längre för långa

Skoltaxi
Skoltaxi Bild: YLE/Maria Helsing skoltaxi

Skolskjutsarna i Isnäs, Kabböle och Sarvsalö gjordes om helt efter olagligt långa skolresor i början av höstterminen. Staden har inte fått någon negativ respons på förändringen.

För några veckor sedan rapporterade Yle Östnyland om problem med skolskjutsarna i Pernå i Lovisa, mer exakt i Isnäs, Kabböle och Sarvsalö.

Bland annat var skolresorna olagligt långa. Barn under 13 år får ha högst två och en halv timmes skolresa om dagen.

Nu verkar läget ändå ha blivit bättre, enligt vad Yle Östnyland erfar.

Skolskjutsplanerare Merja Salo vid bildningssektorn i Lovisa säger att skolskjutsarna i Pernå skärgård helt gjordes om. Det nya systemet har varit i bruk i ett par veckor.

– Tidigare åkte Kabböle- och Härpeeleverna med buss från centrum till Gammelby, och därifrån vidare med taxi. Nu får de taxiskjuts ända från centrum, säger Salo.

Dessutom gjorde man olika kombinationslösningar med skolskjutsarna till Isnäs skola.

Ingen ny respons

Merja Salo säger att hon ännu inte har fått någon som helst respons på det nya systemet, vilket tyder på att allting fungerar bra tillsvidare.

– Den minuttidtabell vi gjorde upp med chaufförerna tycks hålla. Därför har det antagligen inte hörts någonting därifrån.

Hon konstaterar också att man alltid måste ge skolskjutsarna ett par veckor tid att börja fungera, an eftersom rutterna formas. Först efter det kan man börja följa med hur det hela löper.

– Det kommer alltid överraskningar som man inte kan vänta sig. Nu har vi ändrat tidtabellerna, och försöker sköta saken med det, säger Salo.

Läs mera:

Skoltaxi

Olidligt långa skolskjutsar i Lovisa

Totalt tre timmar i en taxi per dag på väg till och från skolan. Det är på tok för mycket och inte ens lagligt. Det är i alla fall situationen på sina håll i Lovisa just nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland