Hoppa till huvudinnehåll

Bananflugan är irriterande men inte farlig

Bananfluga på plommonsylt.
Bananflugorna förökar sig särskilt under sensommaren och den tidiga hösten då det fortfarande är varmt ute. Bananfluga på plommonsylt. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press insekter,bananfluga

Under sensommaren invaderas många kök av bananflugor. De små djuren är inte farliga men däremot irriterande. Insektforskaren tipsar om öl som lockbete.

– Bananflugorna kan vara irriterande, men de är inte skadliga, säger insektforskare Lena Huldén vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Att bananflugor surrar runt din mat, eller sätter sig på en brödskiva betyder inte att maten har blivit oätlig.

– Det är mer av en estetisk fråga, man dör definitivt inte av bananflugor, säger hon.

Bananfluga.
Bananfluga. Bild: André Karwath errare humanum est

Några flugor behöver inte utrotas

Så länge som det bara handlar om en eller några få flugor behöver man inte ta till några åtgärder. Men ifall ditt kök har invaderats av en hel svärm av bananflugor kan du försöka utrota dem.

Enligt Huldén är det första steget att städa köket. Det lönar sig att skölja de frukter man har hemma och förvara dem i kylskåpet i stället för i fruktskålen.

Dessutom är det bra att genast diska smutsiga dricksglas och inte låta dem stå framme på borden.

– För bananflugor räcker det med en droppe öl eller juice som hamnat på en yta och torkat. De förökar sig mycket snabbt, säger hon.

Det tar tolv dagar för ett bananflugsägg att utvecklas till en fluga. När flugan har kläckts tar det ytterligare ett dygn innan den är könsmogen och kan börja föröka sig.

Bananflugor betyder inte ett smutsigt hem

Trots att du hittar bananflugor surrandes runt ditt sopkärl betyder det inte att ditt hem är ovanligt smutsigt. Bananflugor dras till frukt, inte smuts.

– Bananflugor gillar särskilt fruktskal och allt som är ruttet, säger Lena Huldén.

Enligt henne bär vi hem flugorna i våra butikskassar.

– Bananflugornas ägg finns i nästan alla fruktdiskar i alla affärer. Det är omöjligt att helt bli av med dem, säger hon.

Äggen finns bland annat i vindruvor, bananer, äpplen och tomater. Då man tar in frukterna i rumstemperatur kläcks äggen.

Skämda äppel i en korg.
Skämda äppel i en korg. Bild: Yle/Rolf Granqvist fallfrukt

Så här gör du din egen flugfälla

Internet är fullt av olika knep för att utrota bananflugorna. Lena Huldéns tips är att blanda öl och några droppar flytande diskmedel i en burk.
– Diskmedlet är viktigt, utan det drunknar flugorna inte utan simmar runt i vätskan. Diskmedlet tar bort ytspänningen från vätskan, säger hon.

Det är doften som lockar till sig insekterna. Man kan också använda till exempel ättika, rödvin och fruktskivor som lockbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes