Hoppa till huvudinnehåll

Bräcklig vapenvila trädde i kraft i Syrien

Spåren efter en raketattack från rebellsidan i regimkontrollerade delar av Aleppo 11.4.2014
Hjälp ska bland annat föras till nödställda i Aleppo. Spåren efter en raketattack från rebellsidan i regimkontrollerade delar av Aleppo 11.4.2014 Bild: EPA/SYRIAN ARAB NEWS AGENCY Aleppo,Syrien,rebeller,raketvapen

Det efterlängtade eldupphöret i Syrien trädde i kraft vid solnedgången på måndagskvällen. Det har förekommit obekräftade uppgifter om att den har brutits på olika håll.

Flera timmar efter att vapenvilan trädde i kraft uppgav det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter SOHR att den verkar hålla i de största konfliktzonerna.

- Lugn råder, sade SOHR:s chef Rami Abdulrahman.

Den brittiska tidningen The Guardian skriver att det har förekommit explosioner i bland annat Aleppo, Homs, Dara, Hama och Deir Ezzor.

- De första rapporterna visar på minskat våld. Det har också kommit några rapporter om strider här och där, men det är alldeles för tidigt att dra några definitiva slutsatser, sade USA:s utrikesminister John Kerry.

Utrikesministrarna John Kerry (t.v.) och Sergej Lavrov (t.h.) enas om fredsavtal för Syrien efter förhandlingar i Genève.
Utrikesministrarna John Kerry (t.v.) och Sergej Lavrov (t.h.) efter förhandlingarna i Genève. Utrikesministrarna John Kerry (t.v.) och Sergej Lavrov (t.h.) enas om fredsavtal för Syrien efter förhandlingar i Genève. Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI USA,Ryssland,John Kerry,Sergej Lavrov,Genève (kanton),Syriska inbördeskriget,Syrien

Vapenvilan förhandlades fram mellan USA och Ryssland under natten till lördagen. Under den första veckan är det meningen att civilbefolkningen i belägrade områden äntligen får hjälp.

Den syriska regimen meddelade på måndagskvällen att man avbryter alla militära operationer i sju dagar. De beväpnade oppositionella rebellgrupperna har varit mera avvaktande, eftersom de inte litar på regimen.

Om vapenvilan håller ska USA och Ryssland upprätta en gemensam bas för att börja koordinera attacker mot terrorgruppen Islamiska staten och mot tidigare Nusrafronten, som numera kallar sig Jabhat Fateh al-Sham.

I februari inleddes en mindre detaljerad vapenvila, som senare bröts.