Hoppa till huvudinnehåll

IS: Fotbollsligan och domarna har olika åsikter om Kuqis uttalanden – ”Oroväckande”

Fotbollsdomare försöker lugna ner Shefki Kuqi under SJK-FC Inter
Shefki Kuqi är inte ovan när det kommer till att konfrontera domare. Här under SJK - FC Inter. Fotbollsdomare försöker lugna ner Shefki Kuqi under SJK-FC Inter Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi,fotbollsdomare

Shefki Kuqi anklagade fotbollsligan och domarna för att gynna HIFK under matchen mellan hans FC Inter och Helsingforskamraterna på måndag kväll. Ett uttalande som måste leda till åtgärder, säger Mattias Gestranius till Ilta-Sanomat.

Kuqi var bestämt av åsikten att ligan har bestämt sig för att HIFK ska behålla sin plats i fotbollsligan, medan FC Inter nu är närmare att tvingas kvala om sin plats i fotbollsfinrummet.

Ett uttalande som enligt många torde ha lett till konkreta åtgärder från fotbollsligans håll – men istället väljer ligan att se genom fingrarna.

– Disciplinnämnden är en självständig gren av förbundet, men inte kommer vi att föra ärendet vidare. Alla känner Shefki och vet vad han tycker. Han är ganska ensam med de här åsikterna, säger ligans VD Timo Marjamaa till tidningen.

"Han går alltid på höga varv"

Marjamaa berättar att han också fört diskussioner om ämnet ”i god anda” med den hetlevrade tränaren.

– Han går alltid på höga varv under matcherna. Då säger han ofta saker som han inte menar, konstaterar Marjamaa.

Mattias Gestranius
Mattias Gestranius (arkivbild). Mattias Gestranius Bild: Yle/Niko Kotiranta mattias gestranius

Domarbasen Mattias Gestranius är däremot av helt annan åsikt. Gestranius säger till Ilta-Sanomat att det är oroväckande uttalanden som Kuqi kom med efter matchen.

– Meningen om att han hade funderat på saken redan länge oroar mig. Jag förstår att känslorna går heta under matcherna, och det är förstås bra, men det han sade visar att det inte var någon spontan reaktion. Det är en allvarlig anklagelse, säger Gestranius.

"Något straff vore lämpligt, men det är inte min uppgift att dela ut dem"

Gestranius ser också gärna att Kuqis kommentarer tas upp i disciplinnämnden.

– Jag anser att något straff vore lämpligt, men det är inte min uppgift att dela ut dem. Jag ska döma matcher och försvara domarna. I det här fallet anser jag att det var helt rätt att ge rött kort, säger Gestranius och syftar på situationer där Inters Bajram Nebihi blev utvisad mitt under ett Åboanfall.

– Jag hoppas verkligen att ärendet tas upp i disciplinnämnden och att de kommer fram till ett ordentligt beslut. Domare har behandlats illa tidigare också och vi har varit missnöjda med tidigare disciplinära åtgärder. Men som sagt är det inte min uppgift att dela ut straff, konstaterar Gestranius.