Hoppa till huvudinnehåll

Frontmuseet i Hangö tömt – snart börjar byggarbetena

Martina Lindberg och Sonja Bäckman i kanonhallen i Hangö frontmuseum
Martina Lindberg och Sonja Bäckman är involverade i arbetet med att rusta upp frontmuseet i Lappvik. Bilden är från museets kanonhall. Martina Lindberg och Sonja Bäckman i kanonhallen i Hangö frontmuseum Bild: Yle/Maria Wasström krigshistoriska föreningen i västnyland,Västnyland,Hangö frontmuseum

I början av nästa sommar är det tänkt att nya frontmuseet i Hangö ska öppna sina dörrar. Före det väntar stora bygg- och renoveringsarbeten.

Frontmuseet i Lappvik grundades på 1980-talet av Karis krigsveteraner. I slutet av fjolåret köpte den nygrundade Krigshistoriska föreningen i Västnyland museet och föremålssamlingen.

Nu blåser det nya vindar på platsen.

- Jag var på besök på museet för fyra eller fem år sedan. Jag kommer ihåg hur jag tänkte att någon borde göra något för underhållet var inte så bra som det borde vara för en så värdefull sak, säger Martina Lindberg.

Hon är nu verksamhetsledare för Krigshistoriska föreningen i Västnyland. Hon organiserar det stora arbetet som ligger framför. Byggarbetena ska inledas redan i början på oktober.

Hangö frontmuseums skylt
Museet i Lappvik grundades på 80-talet av veteraner i Karis. Hangö frontmuseums skylt Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö frontmuseum,krigshistoriska föreningen i västnyland

Den gamla museibyggnaden ska isoleras och förstoras.

- Den kommer att förstoras och få lokaler för service, såsom toaletter, kök och konferensrum, säger Lindberg.

Den totala budgeten för omändringsarbetena är 600 000 euro. Föreningen har fått stöd av Pomoväst, Svenska kulturfonden och Sophie von Julins stiftelse.

Viktigt att bevara

Museibyggnaden har nu tömts och de olika föremålen gås igenom av Sonja Bäckman. Hon katalogiserar föremålen och lägger in dem i ett elektroniskt arkivsystem.

- Jag sätter in information så att den finns bevarad. Jag märker och fotograferar dem, förklarar Sonja Bäckman.

Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning.
Bland föremålen finns bland annat olika dräkter och militäruniformer. Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning. Bild: Yle/Malin Valtonen museidockor

Det är viktigt att sakerna finns bevarade och att också andra än ortsbor känner till det kulturhistoriska arv som finns i Lappvik, säger Lindberg och Bäckman.

Ny utställning visar fronten ur flera perspektiv

Planen är att frontmuseet i Hangö ska öppna i slutet av maj eller början av juni. Som bäst görs ett manuskript för utställningen och två arkitekter har anlitats för arbetet med att utforma den.

Den nya utställningen kommer huvudsakligen att basera sig på den föremålssamling som redan finns, säger Martina Lindberg.

Frontmuseum
Frontmuseet i Lappvik ligger invid riksväg 25. Frontmuseum Bild: Yle/ Robin Holmberg hangö frontmuseum

Utställningen ska fokusera på Hangöfronten, både ur finländsk och sovjetisk synvinkel.

- Den ska visa livet vid fronten och hemmafronten, det vill säga hur livet såg ut för de kvinnor och äldre som upprätthöll samhället.

Krigshistoriska föreningens mål är att få dagens generationer att inse vikten av en försvarsberedskap och försvarsvilja, säger Lindberg. Det här genom att berätta historien om de betydelsefulla striderna vid Hangöfronten för 75 år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland