Hoppa till huvudinnehåll

Håkans tror Kuqi agerade i stridens hetta: ”Det var inte så övervägt”

Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016.
Shefki Kuqi i blåsväder igen. Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi

FC Inters ordförande Stefan Håkans upplevde inte tränaren Shefki Kuqis beskyllningar om att fotbollsligans domare gynnar HIFK som särskilt grova.

En ny storm har blossat upp kring Shefki Kuqi.

Efter måndagskvällens 0–0-match i Åbo mot nedflyttningskonkurrenten Helsingfors IFK sade FC Inter-tränaren att ligan och domarna gynnar huvudstadsklubben.

Framför allt situationen där hemmalagets Bajram Nebija visades ut förargade Kuqi, som ansåg att domaren Dennis Antamo handlade fel.

– Jag har redan länge misstänkt att alla vill att HIFK stannar i ligan, däribland domarna. Det är helt uppenbart, konstaterade en upprörd Kuqi på presskonferensens efter kampen.

Också Håkans vill ha IFK i ligan

FC Inters ordförande Stefan Håkans var på plats på presskonferensen – och han tolkade inte Kuqis beskyllningar som särskilt allvarliga. Han anser inte att Kuqi syftade på att Inter medvetet missgynnas.

– Han sa allmänt att man vill ha kvar Helsingfors IFK i ligan. Jag upplevde det inte som alternativt (att man vill ha ut Inter, red. anm). I så fall skulle jag ha reagerat, men jag tolkade det inte så, säger Håkans till Yle Sporten.

– En stor del av Helsingforsområdet vill ju ha kvar IFK, det har helt klart uttalats såna önskemål. Och också jag tycker att det är bra att HIFK är tillbaka i ligan, inte har jag något emot det.

Inte genomtänkt

Toppdomaren Mattias Gestranius säger till Ilta-Sanomat att han är oroad över Kuqis formulering att han länge misstänkt att domarna gynnar HIFK. Håkans tror däremot att Kuqis beskyllning – trots formuleringen – kom i stridens hetta.

– Han ansåg bara att IFK favoriserats av domarna. Det var en reaktion efter vad han upplevde som förlorade poäng. Och då det dessutom var andra gången på raken, syftar Håkans på att Inter fick en spelare utvisad också i föregående match mot SJK.

– Många tränare har temperament, men en del har ännu mera. Job Dragtsma (Inters tränare 2007-2016) har precis lika het när det gällde domare. Jag vill inte ta någon i försvar, men tränare säger ibland vad spottet för i mun utan att tänka tanken så långt. Det var inte så övervägt.

Men Kuqi sade att han redan länge misstänkt det här?

– Han tänker nog inte så långt i såna här fall. Jag har hört så mycket ur tränarnas mun att jag inte vet hur allvarligt man ska tolka det här. Jag kommer ihåg att Pertti Lundell (Inters tränare 2001-2002) brukade skrika ”ai sää oot vetänyt Pitkävetoa vai?” åt domarna. Man hör sånt hela tiden på alla serienivåer.

Håkans meddelar att ärendet inte kommer att behandlas desto mer inom klubben. Däremot har Kuqi fått samma uppmaning som Dragtsma i tiderna fick.

– Efter ett par år kom vi med Job överens om att vi inte ska kommentera domslut. Man får ingenting ut av det, förutom att man hamnar upp på läktaren. De är ju heliga de där domarna.

Nöjd med Kuqis arbete

Inter har under Shefki Kuqis ledning samlat sex poäng på sju matcher och ligger nästjumbo i serien på samma poäng (22) som HIFK strax ovanför. Kuqis ex-klubb PK-35 är redan avsågat i botten, medan antingen Inter eller HIFK får kvala om förnyat kontrakt.

Håkans är nöjd med Kuqis sejour hittills och berättar att den tidigare landslagsanfallaren finns med när nästa säsongs tränare i sinom tid förhandlas fram.

– Han har nog fått till en uppryckning, menar Håkans. Spelmässigt har det helt klart gått åt det bättre hållet. Inget ont om de gamla, men om de varit med så länge klubben existerat så kanske det blir lite dammigt. Nog är det lite annan fart och attityd nu.