Hoppa till huvudinnehåll

Maria Turtschaninoff - hur är det att vara Svenskfinlands största fantasyförfattare?

Maria Turtschaninoff är en av Vegas sommarpratare 2015
Maria Turtschaninoff är nervös över hur läsarna ska ta emot hennes nya bok Naondel. Maria Turtschaninoff är en av Vegas sommarpratare 2015 Bild: YLE/ Tiina Grönroos vegas sommarpratare 2015

Den nya boken Naondel är ute och Maria är hetare än någonsin. Hennes största boksuccé hittills, Maresi, tog president Sauli Niinistö med sig som gåva när han träffade Barack Obama i USA. Hur handskas man med en sådan ära?

Det har gått riktigt bra för Maria Turtschaninoff under de senaste åren. Rättigheterna till boken Maresi har sålts till 17 länder och dessutom vunnit Finlandia junior-priset. Nu är Maria aktuell med den andra boken Naondel som är en fristånde fortsättning i det som ska bli en trilogi.

Maresi har påverkat Marias vardag på flera sätt. Nu består till exempel hennes arbetsbeskrivning av mycket mer uppgifter än den gjorde förr.

- Förr kunde jag koncentrera mig på att skriva en bok och när den sedan kom ut kunde jag prata om den och marknadsföra den, säger hon.

Nu lever hennes böcker egna liv och samtidigt som Maresi kommer ut i ett land kommer Naondel ut i ett annat. Hon får också fler uppdrag.

- För några år sedan kunde jag inte tänka mig att jag skulle sitta och skriva en artikel för The Guardians hemsida och sådant, men det har jag gjort efter att Maresi kom ut, säger Maria.

Gåva till Obamas döttrar

I våras tog Sauli Niinistö med sig boken Maresi som en gåva till Barack Obamas döttrar, och Maria hade ingen aning om att han skulle göra det.

- Jag var inte alls involverad utan fick veta om det strax innan den åkte iväg till Washington. Då var det ännu hemligt, men lite senare kunde man läsa om det i kvällspressen.

Vi kan lätt säga att Maria är störst på fantasy i Svenskfinland, men som hon själv också påpekar – att vara stor i Svenskfinland är kanske inte så svårt … Men ändå, vi undrar om berömmelsen kan stiga en åt huvudet?

- Skulle jag skriva på finska i Finland skulle det vara en mycket större grej. Då skulle jag säkert dyka upp i kvällstidningarna, men det är faktiskt jätteskönt att slippa det. Det mesta lunkar på helt som vanligt.

En av fördelarna med att bo i Västnyland kanske?

- Ja absolut, säger Maria nöjt.

Nervös över nya boken

Eftersom Maresi haft ett så stort genomslag är Maria nu mer nervös än tidigare över hur hennes nya bok ska tas emot.

- Det här är min sjätte bok, men just för att det gått bra för den förra så vet man hur det ibland tenderar att gå i Svenskfinland … Har det gått bra så ska man minsann få sig!

Under själva arbetet med boken var hon inte nervös, då var det bara texten som betydde någonting, men nu efteråt skulle hon gärna gömma sig en stund.

- I går tänkte jag för mig själv att det skulle vara skönt att få krypa under en sten och komma fram sedan när alla fått fram sina åsikter, säger hon.

Maria blir så klart glad om hon får positiva kommentarer, men hon skulle gärna också komma undan dem eftersom hon snabbt vill gå över till nästa bok (som hon just nu håller på och skriver). Hon vill liksom inte bli kvar och prata om en sak som hon redan jobbat färdigt med.

- Visst är det fint om folk säger att den är bra, men det är inte alltid helt lätt att veta hur jag själv ska relatera till det.

Mainstreamfantasy inte alltid en bra grej

Fantasy har blivit mera mainstream, och det kan vi tacka bland annat Peter Jackson (Sagan om ringen-och Hobbit-filmerna) och George R.R. Martin (Game of Thrones) för. Hur stor tacksamhet känner Maria för det här? Svar: noll. Det är inte så att hon tycker illa om honom, men hon började ändå med fantasy långt innan GoT-hajpen kom igång.

- Det finns andra författare jag känner tacksamhet mot, som har varit banbrytande för mig och visat mig vägen och vad man kan göra inom fantasy på det sätt som jag vill göra det, säger hon.

Dessutom tycker Maria att mainstream inte alltid är en bra sak. Ibland kanske små genrer tjänar på att vara små.

Kreativiteten kommer fram under skrivprocessen

Maria är en strukturerad och självdisciplinerad författare som har bestämda regler för hur mycket hon ska skriva varje dag. Vad gör man då om man blir utan inspiration?

- För mig behöver kreativiteten tydliga ramar. Finns det inga ramar så finns det ingen kanal för den. Väldigt sällan kommer inspirationen ur tomma intet, utan den kommer genom arbetet, medan jag skriver.

Det är nio år sedan Marias första bok kom ut, så hon har vanan inne, men visst kan också hon bli utan inspiration ibland.

- Ibland måste du kanske skriva en sida skit innan det börjar hända något på riktigt. Trots att jag har dåliga dagar så fortsätter jag skriva, säger hon.

Och du kan vara säker på att du aldrig får läsa de där sidorna med skit. Dem raderar hon nämligen genast.