Hoppa till huvudinnehåll

Obama vill inte att Saudiarabien kan stämmas för 9/11

Arkivbild av terrorattackerna i USA den 11 september 2001.
De flesta av flygplanskaparna som utförde terrorattackerna den 11 september 2001 kom från Saudiarabien. Arkivbild av terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Bild: EPA/Ceasar De Luca septemberattack

Vita huset säger att president Barack Obama tänker lägga in sitt veto mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt för anhöriga och offer för 11 septemberattackerna 2001 i USA att stämma Saudiarabien.

Orsaken är att lagen kan komma att slå tillbaka mot USA.

– Det är inte svårt att föreställa sig att andra länder skulle använda lagen som en ursäkt för att dra amerikanska diplomater, militär personal eller till och med företag inför rätta runt omkring i världen, sade Vita husets presstalesman Josh Earnest.

15 av de 19 flygplanskaparna som var inblandade i terrorattackerna år 2001 kom från Saudiarabien. Lagen skulle göra det möjligt för offer och anhöriga att stämma den saudiska regeringen.

Det omstridda lagförslaget har godkänts av kongressen. Senaten godkände lagen i maj och i fredags klubbades den igenom i representanthuset.

Obama har nu tio dagar på sig att lägga in sitt veto. Många offer och anhöriga har skickat ett brev till presidenten där de ber honom godkänna lagen.

– Presidenten har en ganska stark åsikt i frågan. Jag förväntar mig att presidenten lägger in sitt veto mot lagförslaget när det presentras för honom, sade Earnest.

Lagen har fått hård kritik i Saudiarabien och risken finns att relationen mellan länderna tar skada om den godkänns. Saudiarabien är USA:s främsta allierade i Mellanöstern.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes