Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Demonstrationerna flyttar bort från Revalsplanen

Revalsplanen i Östra centrum.
Revalsplanen vid köpcentret Itis är inte en bra plats för invandrarkritiska demonstrationer, enligt polisen. Revalsplanen i Östra centrum. Bild: YLE / Janne Wass försäkjare

Enligt lagen kan polisen inte göra mycket åt de invandrarkritiska demonstrationer som ordnas i Helsingfors. Men nu ska de bort från Revalsplanen i Östra centrum.

- Att censurera yttrenadefriheten på förhand är väldigt svårt enligt vår lagstiftning, säger överkommissarie Jussi Huhtela vid Helsingforspolisen.

De invandrarkritiska demonstrationerna som har ordnats vid Revalsplanen i Östra centrum på senare tid har lett till motdemonstrationer och livligt meningsutbyte i sociala medier.

Det mest sannolika är att demonstrationer inte längre ordnas på Revalsplanen.― Jussi Huhtela, överkommissarie vid Helsingforspolisen

Övertramp har enligt polisen förekommit från bägge parter.

- Det är för lätt att skriva hot och oigenomtänkta åsikter i sociala medier. Sådana meddelanden kommer från båda sidor, också till polisen, berättar Jussi Huhtela.

Klagomål från båda sidor

Någon polisanmälan har det inte gjorts om demonstrationera, men nog klagomål som polisen också har besvarat. Också klagomålen har kommit från både motdemonstranter och demonstranter.

- Hur vi än gör är någondera parten missnöjd, ibland båda, säger Huhtela.

Hets mot folkgrupp undersöks

Enligt Jussi Huhtela har polisen ingen möjlighet att censurera demonstrationera, eftersom det skulle begränsa yttrandefriheten.

- Men polisen är alltid på plats för att trygga säkerheten. Förekommer det hets mot folkgrupp, undersöks det som ett brott i efterhand.

Itis kommers kan påverkas

En orsak till att demonstranterna valt just Revalsplanen för sina demonstrationer är att köpcentret Itis bredvid har marknadsfört sig till muslimer och ordnat program och kampanjer i samband med ramadan och id-al-fitr-högtiden.

Demonstranterna kan alltså skrämma iväg potentiella kunder.

- Vi har talat om det senast i går. Revalsplanen börjar vara en dålig plats.

Så det kommer inte att ordnas invandrarkritiska demonstrationer på Revalsplanen i framtiden?

- Så har vi tänkt. Det mest sannolika är att demonstrationer inte längre ordnas på Revalsplanen.

Mosaiktorget i Nordsjö är ett möjligt alternativ. Där ordnades en demonstration förra lördagen och enligt Huhtela fungerade platsen bättre ur polisens synvinkel.

Kollektivtrafiken påverkas ändå i ett par timmar.

Andra tänkbara platser är Narinken och Medborgartorget i centrum, men de är väldigt uppbokade.

Osakliga meddelanden

På måndagen gick polisen ut med ett pressmeddelande med anledning av söndagens händelser vid Revalsplanen. Polisen vädjade också till allmänheten om att sluta skicka osakliga meddelanden till oskyldiga.

- Sedan dess har vi inte fått in nya anmälningar. Fel människor fick osakliga meddelanden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen