Hoppa till huvudinnehåll

Ryska dumavalet: Oppositionens sista chans

Jablokos valaffisch i Moskva den 12 september 2016.
Oppositionspartiet Jablokos valaffisch i Moskva den 12 september 2016. Jablokos valaffisch i Moskva den 12 september 2016. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Ryssland,dumavalet 2016

Inför dumavalet försöker den politiska oppositionen göra sin röst hörd. Men folks ointresse och ett lågt valdeltagande bäddar för ett dåligt resultat.

Tisdag kväll och oppositionspartiet Jabloko håller valtillställning i en av S:t Petersburgs norra förorter.

Partiets kandidat Anatolij Golov står i en liten park omgiven av väldiga höghus. Hans kolleger håller på att resa ett litet tält där man ska dela ut tidningar och broschyrer.
Pressen är på plats. Likaså polisen. Det finns bara ett problem. Det finns ingen publik.

Anatolij Golov
Anatolij Golov Bild: Yle / Anders Mård Ryssland,Jabloko,statsduman

– Få tror att det går att påverka genom att rösta i dumavalet, säger en pessimistisk Anatolij Golov. Passiviteten finns överallt. Vårt tema här ikväll är daghem, och i den här förorten bor tusentals barnfamiljer, men nästan ingen möter upp.

– Min åsikt är att ifall du inte röstar har du i praktiken emigrerat från det här landet. Ärligt tycker jag att den här valkampanjen är ett litet helvete.

Jablokos valmöte inför dumavalet den 18 september 2016.
Jablokos valmöte inför dumavalet den 18 september 2016. Bild: Yle / Anders Mård Ryssland,statsduman,Jabloko,parlamentsval

Nya chanser

I den nuvarande duman finns fyra partier. Alla för en lojal politik gentemot president Putins linje.

Jabloko är ett socialliberalt oppositionsparti som satt med i duman för över tio år sen och som nu försöker göra comeback. Få bedömare tror att partiet lyckas komma över röstspärren på fem procent.

Å andra sidan. Hälften av platserna i den nya duman väljs i enmansvalkretsar, och här har partiet goda chanser att få in åtminstone några kandidater. Även andra oppositionspartier som Parnas och Rost har chanser i enmansvalkretsar.

Ingen publik

I närheten av Jablokos tält hittar jag Marina som är ute och promenerar med sin lilla dotter. Familjen bor i området och Marina säger att hon är på plats för att lyssna till politikerna.

– Folk intresserar sig nog för politik och det finns många aktiva, menar Marina.
Hon är också övertygad om att invånarna dyker upp ikväll.

– Själv vill jag gärna veta varför det byggs både i parken och nere vid havet trots att det är förbjudet, säger hon.
Invånarna har redan protesterat och skrivit namnlistor. Hittills utan resultat.

– Om jag tänker rösta på söndag? undrar Marina. Jag vet inte riktigt, jag planerar nog gå, ifall jag hinner.

Grönt ljus

När Jablokos partiledare Grigorij Javlinskij dyker upp i parken blir det fart på pressen. Nästan tio videokameror trängs runt Javlinskij och Anatolij Golov när de lägger ut texten om varför staden nog satsar miljarder på en ny fotbollsarena samtidigt som byggen av daghem läggs på is.

Representanter för massmedierna trängs runt Jablokos partiledare Grigorij Javlinskij och Anatolij Golov.
Representanter för massmedierna trängs runt Jablokos partiledare Grigorij Javlinskij och Anatolij Golov. Bild: Yle / Anders Mård Ryssland,dumavalet 2016,statsduman,Jabloko

De statliga tevenyheterna har för vana att tiga ihjäl partier som Jabloko. Men ikväll är de på plats, och Jabloko har fått överraskande bra mediebevakning under hela valkampanjen. Nåt som många förklarar med att Kreml har gett grönt ljus för Jabloko i den nya duman.

Radikala angrepp

När pressen och Javlinskij försvinner aktiverar sig en annan grupp. Också provokatörer från rörelsen NOD har hittat till parken ikväll. Det handlar om radikala nationalister som ofta försöker störa oppositionens tillställningar.

En skinnknutte står vid sin motorcykel och skriker ”femtekolonnare” och ”förrädare”. Han har också ett plakat som säger samma sak.

NOD menar på allvar att amerikanska CIA styr Ryssland sedan 1991. Rörelsen är välorganiserad och leds av Jevgenij Fjodorov, en dumaledamot från maktpartiet Enade Ryssland.

Ryska nationalist demonstrerar mot Jablokos valmöte.
Ryska nationalist demonstrerar mot Jablokos valmöte. Bild: Yle / Anders Mård Ryssland,nationalitetsidén,statsduman,dumavalet 2016

Amerikanska spioner

Marina hade fel. Bara en handfull invånare kom till det här mötet. Nu dröjer de sig kvar i parken efter Javlinskij utspel. Tre av nationalisterna går fram till publiken och börjar agitera för sin sak.

– Ni borde skämmas för att ni överlämnar vårt fosterland till amerikanska spioner, säger en av nationalisterna, en fetlagd man med grått skägg. Ni vet väl att Jabloko får pengar från CIA, det går att läsa på internet.

Publiken övertygas inte och folk börjar käbbla. En annan, lika absurd, dialog bryter ut där temat är ifall den ryska Centralbankens chef är amerikansk spion eller inte.

Nya fiender

I det här skedet stegar även polisen fram. Men inte till nationalisterna, utan de vill prata med Jablokos Anatolij Golov.

– Ni har inget tillstånd för den här demonstrationen, säger polismannen.
– Men det här är bara ett litet politiskt möte, försöker Golov.

– Oberoende vad det här är så är det nu slut, säger polismannen kort. Dags att packa ihop och försvinna!
Golov och hans kolleger börjar i rask takt samla ihop sitt pick och pack.

– Först letade man efter yttre fiender, nu letar man efter inre, säger Golov. Alla som inte är överens med Putin är en fiende. Det här är en farlig situation.
– De här trakasserierna ökar risken för utomparlamentariska metoder. Vårt parti uppmanar inte till revolution, men risken finns, tyvärr.