Hoppa till huvudinnehåll

Satte världsrekord i paralympiska spelen – skulle ha vunnit OS-guld med samma tid

Abdellatif Baka under paralympics i London 2012.
Abdellatif Baka satte nytt världsrekord på 1500 meter i T13-klassen. Abdellatif Baka under paralympics i London 2012. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Abdellatif Baka

Algeriern Abdellatif Baka tog paralympiskt guld i T13-klassen för synskadade på 1500 meter med tiden 3.48,29. En tid, som skulle ha fört Baka – och de tre andra i topp-4 – till guld också i OS i Rio.

Otroligt? Både ja och nej.

Klassen T13 består av handikappidrottare med synskador, och de paralympiska hjältarna hade därmed inte några hjälpmedel som till exempel proteser för att höja på farten.

Men det går ändå inte att direkt jämföra tiderna. I OS var det amerikanen Matt Centrowitz som tog en historisk seger för de förenta staterna, men segertiden i OS-finalen var långt från toppnivå.

Centrowitz guldberättigande 3.50 var hela elva sekunder långsammare än amerikanens tid i försöksheatet. Världsrekordet på 1500 meter för herrar är 3.26,00, som Hicham El Guerrouj satte i Rom år 1998.

Men i den paralympiska finalen stod ändå algeriern Baka för alla tiders lopp på sträckan i klassen T13. Baka förbättrade det gamla världsrekordet efter en brutal slutspurt och lyckades knipa guldet tre tiondelssekunder framför etiopiern Tamiru Demise.

Bronset gick till Henry Kirwa från Kenya (3.49,59), medan guldmedaljörens bror Fouad kom i mål som fyra med tiden 3.49,84.