Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare i New York utreder Trumps välgörenhetsstiftelse

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet,USA,presidentkandidat

Åklagare i delstaten New York skall utreda om det har förekommit oegentligheter i den republikanska presidentkandidaten Donald Trumps välgörenhetsstiftelse.

Trumps stiftelse Donald J. Trump Foundation har ifrågasatts av bland andra Washington Post, nyhetsbyrån AP och flera tidningar i Florida.

Enligt uppgifter i medier har stiftelsen bland annat tagit emot donationer, som sedan skänkts till andra organisationer där Trump själv har tagit äran för dem.

Stiftelsen lär också ha använt pengar för politiska attacker, vilket strider mot lagen för välgörenhetsorganisationer som inte behöver betala skatt.

Köpte 1,8 meter hög målning av sig själv

The Washington Post och AP skrev i sommar att Trump åtminstone i två fall skall ha använt välgörenhetspengar för eget bruk. Han köpte bland annat en 1,8 meter hög målning av sig själv.

Nu rapporterar internettidningen Politico att New Yorks åklagarmyndighet har beslutat att utreda fallen, för att se till att allt har skett ”i överensstämmelse med de lagar som styr välgörenhetsorganisationer i delstaten”.

Beslutet fattades av Eric Schneiderman, som är demokrat. Schneiderman har också dragit Trumps numera nedlagda, så kallade universitet inför rätta misstänkt för bedrägeri.

Gav pengar åt åklagare i Florida

Samtidigt kräver demokrater i kongressen att man inleder en federal brottsutredning om en donation från stiftelsen till delstaten Floridas republikanska åklagare Pam Bondi.

Bondi fick en kampanjdonation på 25 000 dollar av Trumps organisation år 2013.

Några dagar senare beslöt hon att lägga ner en utredning av samma Trump University som stämdes i New York.

Trump själv tvingades betala böter eftersom det är förbjudet för välgörenhetsstiftelser att donera pengar till politiska kampanjer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes