Hoppa till huvudinnehåll

"Anne Berner idkade påtryckning"

Anne Berner är nordisk samarbetsminister
Anne Berner. Anne Berner är nordisk samarbetsminister Bild: Yle / Jonna Nupponen samarbetsminister,Centern i Finland,Kommunikationsministeriet,Nordiska ministerrådet,Minister för nordiskt samarbete,nordiskt samarbete

Kommunikationsminister Anne Berner idkade påtryckningar på Finavias styrelseordförande. Det sade Riitta Tiuraniemi när hon hördes av riksdagens revisionsutskott.

Tiuraniemi avgick som ordförande i protest, och hon säger också att Berners agerande gör att Finavia missar chanser att få tillbaka en del de 34 miljoner euro som direktörerna förlorade på derivathandel.

Hela processen från september ifjol är graverande för Anne Berner. Först instruerar hon styrelsen att vänta på bolagsstämman, som aldrig sammankallas. Efter det får Tiuraniemi ett avtal som ministeriet har gjort upp i godo - med instruktioner att det bör godkännas i Finavias styrelse.

Det är verkligen dålig förvaltning, säger Riitta Tiuraniemi.

Tiuraniemi är tidigare styrelseordförande för Finavia.