Hoppa till huvudinnehåll

Bayer köper Monsanto - blir världsstörst på frön och bekämpningsmedel

Företaget Bayer AG:s logga vid deras huvudkvarter i Leverkusen.
Företaget Bayer AG:s logga vid deras huvudkvarter i Leverkusen. Bild: EPA/OLIVER BERG Bayer AG

Den tyska kemi- och läkemedelsgruppen Bayer AG har godkänt köpet av det amerikanska biotekniska jordbruksföretaget Monsanto. Tillsammans kontrollerar företagen 25 procent av världens frön och lantbrukskemikalier.

Affären värderas till 66 miljarder dollar, nästan 59 miljarder euro. Fusionen gör det nya bolaget till världens största leverantör av genmodifierade frön och lantbrukskemikalier.

På grund av affärens storlek och den dominans det sammanslagna bolaget kommer att ha på marknaden kommer affären sannolikt att granskas noggrant av konkurrensmyndigheter, skriver BBC.

Bayers avgående styrelseordförande Marijn Dekkers  och hans efterträdare Werner Baumann under bolagsstämman i Köln den 29 april 2016.
Bayers avgående styrelseordförande Marijn Dekkers och hans efterträdare Werner Baumann under bolagsstämman i Köln den 29 april 2016. Bayers avgående styrelseordförande Marijn Dekkers och hans efterträdare Werner Baumann under bolagsstämman i Köln den 29 april 2016. Bild: EPA/OLIVER BERG Bayer AG,kemisk industri,bekämpningsmedel,konstgödsel

Också andra bolag inom branschen har den senaste tiden meddelat om sammanslagningar. Bland annat köptes tillverkaren av bekämpningsmedel Syngenta AG upp av det kinesiska kemiföretaget China National Chemical Corp. Bland jordbrukare finns en oro för att utbudet ska minska och priserna stiga.

Monsanto är världens största tillverkare av frön och bekämpningsmedel. Förutom genmodifierade frön tillverkar företaget bekämpningsmedlet Roundup som innehåller den omstridda kemikalien glyfosat. Bayer är Europas största kemi- och läkemedelsföretag.