Hoppa till huvudinnehåll

Dålig inneluft i Bjurböle förskola

Daghem i Borgå
Bjurböle daghem i Borgå. Daghem i Borgå Bild: Yle/Mikael Kokkola daghem,Borgå,bjurböle daghem

Bjurböle daghem i Borgå har problem med inneluften i förskolans byggnad.

Det här bekräftade daghemmets föreståndare på ett föräldramöte på onsdag kväll.

Två anställda vid daghemmet har fått symptom av att vistas i huset. En av dem har tappat rösten medan hon har jobbat där och varit tvungen att söka vård.

Föräldrarna till förskolebarnen uppmanades hålla koll på hur barnen mår och meddela om de uppvisar symptom.

Föreståndaren sa att man spekulerar i om det att ventilationen var avstängd i byggnaden under sommaren kan ha påverkat inneluften. Ventilationen var avstängd på grund av ett tekniskt fel.

Problem i kommunikationen

Daghemmet har anmält observationerna till lokalitetsledningen och hoppas att Borgå stad gör mätningar och utreder problemen snarast.

Förskolebyggnaden har tidigare haft problem med för höga radonvärden. Efter åtgärder i byggnaden har de värdena ändå varit under kontroll.

Enligt lokalitetsledningen har man inte fått in någon ny anmälan om inneluften vid Bjurböle daghem. Inga åtgärder vidtas innan man vet mer om vad saken gäller.

Enligt föreståndaren på mötet har daghemmet försökt vara i kontakt med ansvariga i Borgå stad per e-post. Föreståndaren har också anmält uppgifterna via en elektronisk blankett, men inte fått något svar.

Yle Östnyland får senare under dagen tag på lokalitetsdirektör Börje Boström för en kommentar.

- Om det har kommit in en anmälan nyligen betyder det bara att vi inte har hunnit titta på den, säger han. Vi måste utreda situationen i förskolan.

Var placeras förskola och daghem?

Föräldrar till barn i Bjurböle daghem frågar sig om staden alls kommer att åtgärda förskolan i Bjurböle om det visar sig att åtgärder behövs.

Alternativet att Borgå stads tjänstemän istället kommer att föreslå för beslutsfattarna att förskolebarnen ska placeras i nya Vårberga skola, som byggs som bäst, var en tanke som dök upp under diskussionen på föräldramötet. Skolbarnen från Bjurböle, Kråkö och Vessö kommer att börja i den nya skolan hösten 2017.

- Jag vågar inte uttala mig om det här. Det är bildningssidan som utreder den här frågan, säger Boström.

Det är ändå ett faktum att en ny förskola byggs som bäst i samband med skolbygget i Vårberga.

Vilka barn ska gå i den förskolan då?

- Det är barn som sedan kommer att gå i Vårberga skola, kommenterar Boström, som säger att de här frågorna egentligen inte hör till hans avdelning att kommentera.

Den nya bildningsutredningen, som omfattar både skol- och daghemsnätet i Borgå, är under arbete och kommer att diskuteras under en aftonskola i fullmäktige den 5 oktober. Beslut fattas senare.

Barn leker i dagis
Barn leker i dagis Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,daghem,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),mammapappabarn

Föräldrar frågar sig nu om utredningen kommer att föreslå att hela daghemmet flyttas bort från Bjurböle till Vårberga. Hur kommenterar du det?

- Jag kan inte ta ställning till det här. Det jag kan säga är att daghemmet i Bjurböle senast har renoverats på 1980-talet och att tiden för en total renovering kommer emot. Intill Vårberga skola räcker inte tomten till för ett nybygge, men det finns kanske andra möjligheter.

Boström konstaterar att staden för tillfället bygger nya daghem här och där. Det finns många alternativ, säger han.

Många föräldrar till barn i Bjurböle, Kråkö och Vessö motsatte sig stängningen av Kråkö skola, men utan resultat. Redan då uttrycktes på sina håll en oro för att också daghemmet inom en snar framtid kommer att vara ett minne blott.

Artikeln uppdaterad 15.9.2016 kl. 10:28 med information från Lokalitetscentralen, 11:23 med uppgifter om kontaktförsöket från daghemmets sida och 17.20 med kommentarer av lokalitetsdirektör Börje Boström.