Hoppa till huvudinnehåll

Från Östensö till örntröjan - Filip Riska valde klubb med hjärtat

Filip Riska, Vasa Sport.
Filip Riska, tredje gången gillt i Vasa Sport. Filip Riska, Vasa Sport. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Filip Riska,Vasa Sport

Yttern Filip Riska ville inte välja vilket lag som helst när han i vintras funderade på sin nästa klubbadress. IFK Lepplax får ge sig till tåls ännu en stund, då en av ligans mest uppskattade rollspelare valde att fortsätta sin karriär i Vasa.

Totalt har den tvåfaldige finske mästaren Filip Riska spelat över 100 matcher Mestis-hockey för Vasa Sport, en klubb som enligt honom själv har en speciell plats i hans hockeyhjärta.

– Vasa har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, inte bara staden utan laget också. När jag ifjol funderade på lagval under vårvintern handlade det mesta om att välja ett lag som ger mig speciella känslor och då är det ganska få att välja mellan. Det andra alternativet var att spela division två-hockey vid Sursik-backen, men dit vill jag inte flytta ännu åtminstone, berättar 31-årige Filip Riska för Yle Sporten i samband med en morgonträning i Vasa ishall.

Under träningen slipade laget under Tomek Valtonens ledning en hel del på spelet i numerärt över- och underläge. Riskas specialkunnande kommer fram när han sliter för att döda utvisningar med en man mindre på planen.

Med en man mer på isen är Riskas roll att parkera framför motståndarens målvakt, skymma så gott det går och hugga på alla lösa puckar.

Filip Riska, Vasa Sport.
Filip Riska spelar med nummer 24 i Vasa Sport. Filip Riska, Vasa Sport. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Filip Riska,Vasa Sport

"Visst skulle jag gärna vara Sidney Crosby"

I spel fem mot fem är Riska som vanligt fast förankrad i fjärde formationen som center. Huvuduppgiften ligger i att se till att inte motståndarnas bästa spelare lyckas.

– Det är rollen vi pratat om hela tiden. Även om jag håller mig som ganska ung ännu är jag nog för gammal för att ändra rollen hemskt mycket. Det är den spelare jag är och jag trivs i den rollen.

– Man är det man är. Visst skulle jag gärna vara Sidney Crosby och vinna Stanley Cup och göra flest poäng av alla, men på den här nivån dit jag tagit mig gäller det att vara bra på något och gör det så bra som möjligt, förklarar Riska.

Filip Riska gör i praktiken redan sin tredje sejour i Vasa Sport. Den första gången blev det 26 Mestis-matcher och en del spel med A-juniorerna mellan åren 2003-2004.

Filip Riskas karriär i ett nötskal

Född: 13 mars 1985
Position: center
Fostrarförening: IFK Leppax

Totalt 117 matcher i Mestis (Vasa Sport 115, D Team 1, Jyp Akatemia 1)

  • 29+34=63 poäng och 74 utvisningsminuter i Mestis

Totalt 475 matcher i Liiga (Jyp 242 och Lukko 233)

  • 53+63=116 poäng och 347 utvisningsminuter i Liiga

Med vid junior-VM 2004-2005 (utslagna i kvartsfinal 6GA 0+0)

Finsk mästare två gånger (Jyp 2009, 2012)
FM-liga brons två gånger (Jyp 2010, Lukko 2014)
Mestis-brons 2007
FM-guld, A-juniorer 2006
FM-brons, A-juniorer 2005

Sitt andra pass i Sport-tröjan gjorde Riska säsongerna 2006-2008 då det blev 89 matcher i grundserien och 19+34=63 poäng och ett brons i Mestis.

Trots sitt långa förflutna i klubben har Riska onekligen bäst koll på Sport som motståndare. Under de två senaste säsongerna spelade han sin ligahockey i Raumo och mötte Sport flera gånger.

– Laget är nog annorlunda nu när man jämför med de två första åren i ligan. Då var det mycket fart och intensitet, men lite mindre eftertanke. Som motståndare här gällde det bara att hänga med och vänta ut misstagen eller de dumma utvisningar, som man sen kunde avgöra matcherna på. I år försöker vi bevara intensiteten, men spela med lite mer tanke bakom, belyser Riska.

Riska själv, tillsammans med veteranerna Ville Viitaluoma och Markus Kankaanperä bidrar med oerhört mycket ifråga om erfarenhet. Mellan sig har herrarna spelat över 2000 ligamatcher.

Filip Riska, Lukko, 2014.
Filip Riska spelade 2012-2016 i Raumolaget Lukko. Filip Riska, Lukko, 2014. Bild: All Over Press Filip Riska

Viktigt med vinnarskallar som förebilder

Också Riska vet att hans roll är en annan idag, än vad den varit tidigare.

– Vasa Sport har haft ganska ung trupp under sina första år, det har kanske saknats förebilder. Det är bra att det kommer in folk med lite andra synpunkter och åsikter som varit med på andra ställen där man har lyckats. Det är nog den stora grejen i årets lag, menar Filip Riska.

För Filip Riska själv innebär också flytten till Vasa Sport en återförening med den fyra år yngre brodern Erik.

– Det är nog väldigt roligt att spela med Erik igen. Vi har hittat tillbaka till varandra lite igen efter att ha varit motståndare en tid. Ibland har det varit lite radiotystnad också, men nu i sommar har vi gjort mycket roligt tillsammans och nu har Erik dessutom fått vara skadefri några dagar och är på god väg tillbaka, så vi får se vad vi kan koka ihop med honom som ytter i min kedja, säger Filip.

Filip Riska har också som ny i ligatruppen märkt att hans bror uppnåt en viss status i Vasa.

– Erik har fått en hel massa erfarenhet. Den första ligasäsongen i Lukko var han mycket yngre och färsk från Mestis. Han fick chansen, tog den och gjorde också bra ifrån sig. Nu börjar han ha lite fler år på nacken med de stora pojkarna och han går framåt varje säsong. Han är en viktig spelare för organisationen, för omklädningsrummet och på isen. Han åtnjuter stor respekt här i Vasa, vet Filip Riska berätta.

Filip och Erik Riska går på samma puck.
Erik och FIlip Riska sliter. Filip och Erik Riska går på samma puck. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Erik Riska,Filip Riska

"Det är nog jag som styr och ställer"

Under den måndagsträning som Yle Sporten bevittnade fanns alltså boxplay och powerplay på agendan. Både Filip och Erik Riska är utåtriktade spelare som har, och gärna ger synpunkter på det som sker på isen.

Filip förklarar att han alltid varit den som haft lätt för att styra upp spelet i en formation.

– Jag tycker nog jag har domderat ganska mycket i alla lag jag spelat. Speciellt åt mina kedjekamrater kring var jag vill att de skall befinna sig. I dagsläget handlar det om att slipa på samspelet, vill man vinna måste alla fungera tillsammans. När vi sen spelar måste man veta var man har den andra, man skall inte ens behöva ropa och höja rösten.

Om hälsoläget tillåter inleder Filip Riska med åtminstone en mycket bekant spelare vid sin sida.

Men vem är det som bestämmer på isen då, du eller Erik?

– Det borde nog vara jag som styr och ställer. Normalt brukar jag ha lite yngre spelare intill mig och då är det den äldre som styr, speciellt då man är center. Men min regel är alltid att jag inte kräver något mer av mina kedjekamrater än vad jag klarar av själv, något jag inte klarar av själv kan jag inte kräva av dom.

Filip Riska, Erik Riska och Vasa Sport inleder sin säsong på bortaplan mot Jukurit på fredag.