Hoppa till huvudinnehåll

Grentränare slopas, träningen centraliseras – Tommi Evilä ny chef

Tommi Evilä, PNG 2014.
Tommi Evilä avslutade längdkarriären för två år sedan. Tommi Evilä, PNG 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tommi Evilä

Finlands friidrottsförbund (SUL) gör om sina strukturer. Den tidigare längdhopparen Tommi Evilä är en av tre träningschefer i stadsträningscentran.

Förbundet grundar stadsträningscentran i Tammerfors, Jyväskylä och huvudstadsregionen. I den förstnämnda tillträder Tommi Evilä som träningschef, i Jyväskylä sprintern Hannu Hämäläinen som avslutade karriären efter gångna säsongen, och i huvudstadsregionen tränaren Antti Leskinen.

Förbundet motiverar beslutet med att 47 procent av Finlands toppfriidrottare bor på orterna, och att centraliseringen underlättar idrottarnas vardag.

– Träningscheferna har orternas elitföreningar, idrottsakademier och andra toppidrottsaktörer till sin hjälp. På det här sättet skapar vi allt starkare säten för träningskunskap, säger SUL:s ordförande Jarmo Mäkelä i ett pressmeddelande.

”Valen kan ses som radikala”

De nuvarande 17 grencheferna sägs upp. Istället anställs 15 personliga OS-tränare för ungdomar som stöd för träningscheferna. De uppsagda grencheferna får givetvis söka de nya tjänsterna.

– Det finns säkert tränare som upplever att de fått sparken, säger Mäkelä till Yle Urheilu. Jag kan ändå ärligt konstatera att vi har förstått de behov som uppstått när verksamhetsmiljön ändrat i rask takt, till exempel genom urbaniseringen.

– Ansökningsprocessen för alla tränare är öppen. Vi strävar till att få ut den största nyttan av duktiga tränare. Jag kan inte garantera att alla grentränare automatiskt skulle ha en tjänst.

De nya träningscheferna Hämäläinen, 31, Leskinen, 34, och Evilä, 36, är alla förhållandevis unga. De inser också Jarmo Mäkelä.

– Jag vet att valen i vissa kretsar kan ses som radikala. Men det här är det syre som en stor idrottsorganisation behöver, säger Mäkelä till Ilta-Sanomat. Friidrott har varit en landsbygdsgren, men vi håller nu på att förflytta oss till städerna.

Evilä: Största orsaken passion

Tommi Evilä jobbar sedan tidigare som träningschef i sin tidigare förening Tampereen Pyrintö. VM-bronsmedaljören från 2005 är utbildad elittränare.

Ex-längdhopparens pappa Juhani Evilä fungerade som tränare för sin son under den aktiva karriären och var även grentränare i SUL.

– Den största orsaken till att jag gick in för det här är passion, berättar Evilä till Helsingin Sanomat. Jag var farsgubbens högra hand när han var grentränare. Då lärde jag mig hur saker och ting ställs fram för tränare och idrottare.

Stenman: Varit jätteosäkert

Petra Stenman har jobbat som grentränare på 400 meter och 400 meter häck. Hon kommer inte att söka den nya tjänsten eftersom hon redan arbetar som SFI:s sportchef.

– Nånting måste tydligen göras så vi med mindre resurser får bättre tjänster till idrottarna. Förhoppningsvis är det här ett sätt, säger Stenman till Yle och fortsätter att tränarnas vardag är instabil.

– Nog har det varit jätteosäkert. Ständiga förändringar är himla tunga. Först kommer det besparingar, sen en ny strategi och nu ändrar allt igen. Det är framför allt jobbigt för dem som inte har en annan arbetsplats.

Läs också