Hoppa till huvudinnehåll

Ny hälsostation byggs i Houtskär: "En väldigt bra dag!"

Sfp:s Christer Friis
Christer Friis är glad över byggstarten. Sfp:s Christer Friis Bild: Yle/Johanna Ventus christer friis sfp

- Det känns väldigt bra! Så kommenterar Houtskärspolitikern Christer Friis (SFP) nyheten att staden nu inleder bygget av den nya hälsostationen i Houtskär.

Den nya hälsostationen ska byggas i anslutning till äldreboendet Fridhem. Enligt den nuvarande tidtabellen ska hälsostationen stå färdig i april 2017. Projektet kostar drygt 600 000 euro.

- Det har varit en långdans kring det här projektet. Men nu äntligen har arbetena påbörjats! Det här är en väldigt bra dag, säger Friis.

hälsostationen i Houtskär
hälsostationen i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus hälsostationen i houtskär

Framtiden för hälsovården i Houtskär har väckt oro bland invånarna i flera år. Pargas stad har haft problem med att hitta vikarier till hälsostationen, beredskapen under veckosluten drogs in i fjol och för ett par år sedan kom förslaget att Houtskärsborna ska besöka läkaren i Korpo i framtiden, ett förslag som ändå inte godkändes.

"Viktig signal av staden"

Bygget av en ny hälsostation är en fin signal från stadens sida, konstaterar Friis.

- Det här är en väldigt viktig signal. Vi har haft en hel del diskussioner kring hälsovården i Houtskär. Nu har vi kommit på rätt väg, fortsätter Friis.

Hälsogården i Houtskär.
Den gamla hälsostationen i Houtskär. Hälsogården i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus hälsocentral houtskär

Friis är nöjd med läget för hälsovården i Houtskär. I nuläget har hälsostationen två sjukskötare och regelbundna besök av en läkare. Det enda negativa är att det inte kommer att finnas utrymmen för en tandläkare i den nya hälsostationen, trots invånarnas önskemål, säger Friis.

"Byggstart i grevens tid"

Enligt fastighetschef Seppo Pihl vid Pargas stad var det viktigt att inleda bygget innan social- och hälsovårdsreformen träder i kraft. Pihl får medhåll av Friis.

- Det är i grevens tid. Hade bygget fördröjts med en till ett och ett halvt år så skulle vi nog ha se i månen efter en ny hälsostation. Man vet inte vad det nya för med sig och om vi då skulle ha haft gamla utrymmen hade risken varit stor för att vi skulle ha fått nöja oss med något minimalt. Det är nog i sista ögonblicket som det här byggs, säger Friis.

Fridhems serviceboende i Houtskär
Hälsostationen byggs vid Fridhem. Fridhems serviceboende i Houtskär Bild: YLE/Åboland fridhem

Den nuvarande Hälsogården i Näsby är i dåligt skick och staden planerar att sälja huset efter att verksamheten flyttat ut. Det ideala skulle vara att bygga bostäder i huset för att locka inflyttare, säger Friis.

- Det enklaste är om Väståbolands Hyreshus Ab, alltså stadens bolag för hyresbostäder, tar över huset. Men om det här inte lyckas så hoppas jag att det hittas initiativkraftiga personer som är villiga att starta ett bostadsaktiebolag. Jag hoppas att huset inte blir en semesterbostad utan att huset används som bostäder för inflyttare, säger Friis.