Hoppa till huvudinnehåll

Obama bör hinna benåda Snowden - massvädjan för visselblåsaren

Publik tittar på en stor skärm där Edward Snowden syns.
Publik tittar på en stor skärm där Edward Snowden syns. Bild: EPA edward snowden

En världsomfattande kampanj har inletts för benådning av visselblåsaren Edward Snowden. Avsikten är att få en rad prominenta personer och organisationer att ansluta sig till kampanjen.

Kampanjen har som mål att Obama - innan han avgår som president - ska benåda Snowden. På kampanjens webbsida kan man se exakt hur lång tid Obama har kvar i Vita huset.

Också människorättsgrupperna Amnesty International och American Civil Liberties Union (ACLU) vädjar gemensamt till USA:s president Barack Obama, uppger nyhetsbyrån AFP.

Snowden läckte 2013 uppgifter från underrättelsetjänsten NSA där han var anställd. Han läckte sekretessbelagda dokument som avslöjade USA:s jättelika hemliga övervakningsprojekt. Snowden visade hur USA:s och Storbritanniens regeringar olagligt spionerade på miljontals människor.

Snowden flydde till Hongkong i samband med avslöjandena, och därifrån vidare till Ryssland där han har beviljats asyl.

Lagförändringar i USA

En lag kallad USA Freedom Act kommer att sätta stopp för det system som för två år sedan avslöjades av Snowden. NSA hade i och med en annan lag - Patriot Act - rätt att samla och gå igenom amerikanernas teleuppgifter.

Den nya lagstiftningen tvingar telebolagen att samla och lagra metadata. Men i stället för att skicka informationen rutinmässigt vidare till amerikanska underrättelsetjänster kommer de framöver att ge över uppgifterna bara om myndigheterna har fått rätt av en domstol att kräva dem.

Snowden deltog på onsdagen direkt via en videolänk vid presentationen av kampanjen. Han sade sig vara mycket rörd över den omsorg han blivit mål för.

- Jag är stum. Jag hade inte väntat mig ett så stort stöd. Jag är djupt rörd och tacksam över allt stöd.

Snowden sade också att hans agerande inte gäller honom själv utan alla människor i hela världen.

- Det handlar om allas rättigheter och det handlar om vilken sorts värld vi vill leva i. Då vi ser bakåt i tiden kan vi se att maktmissbruk är ett återkommande fenomen.

Film om Snowden aktuell

Också en film om Snowden är aktuell. Det är Oliver Stone som står bakom filmen.

- Jag tror att Oliver kommer att göra mer för Snowden på två timmar än vad hans advokater har lyckats göra på tre år, säger Snowdens advokat Ben Wizner.