Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen vill också bereda vårdreformen

Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap.
Oppositionen vill att vårdreformen blir alla partiers projekt. Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap. Bild: Yle/Linus Hoffman regeringens reform,Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

Oppositionspartierna kräver att regeringen tillsätter en parlamentarisk arbetsgrupp för att bereda vårdreformen.

Alla riksdagspartier borde vara med och skapa riktlinjer för den framtida social- och hälsovården, tycker oppositionen. Nu bereds reformen av enbart regeringspartierna.

- En parlamentarisk beredning säkerställer att reformen löser problemen i det nuvarande systemet, och leder till ett resultat som håller i flera valperioder. Det säger ordförandena för de fem oppositionspartierna SDP, Vänsterförbundet, De gröna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna i ett gemensamt uttalande.

Oppositionen ser flera svagheter i regeringens förslag. Risken är att kostnaderna stiger, särskilt på grund av modellen som ger kunden valfrihet.

Kostnaderna stiger samtidigt som man ska spara. Det här leder enligt oppositionen till sämre tillgång till tjänsterna och sämre service. Alternativt höjs avgifterna, befarar oppositionspartierna.

Valfrihetsmodellen igen leder till att regeringen prutar på en integreringen av social- och hälsovårdssystemet, heter det i uttalandet.

Statsministern: Parlamentarisk arbetsgrupp onödig

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att en parlamentarisk beredning av vårdreformen är onödig.

Sipilä säger att riktlinjerna för reformerna är klara och att den första utlåtanderundan pågår. Han tycker att olika lösningar vevats fram och tillbaka tillräckligt länge redan. Nu ska reformen i mål.

- Regeringen beaktar resultatet av utlåtanderundan då beslutet fattas. Oppositionen kan påverka beredningen under utlåtanderundan och i den parlamentariska uppföljningsgruppen, säger Sipilä.

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne anser att oppositionen i uppföljningsgruppen inte kan påverka innehållet.

De grönas ordförande Ville Niinistö anser för sin del att regeringen enbart koncentrerat sig på att skapa en landskapsmodell.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes