Hoppa till huvudinnehåll

Stavlöftet Saga Andersson är världens bästa 16-åring: ”Helt jättecoolt”

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Saga Andersson förbättrade sitt personliga rekord med 21 centimeter i sommar. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen saga andersson,stavhopp

I årets 42:a tävling kom karriärens bästa resultat som samtidigt var nytt inofficiellt finländskt rekord och friidrottssäsongens högsta hopp i hela världen i åldersklassen. Och Esbo IF:s Saga Andersson siktar ännu högre.

– Nog är man lite trött, men jag har ännu ett par tävlingar kvar.

Saga Andersson slutade trea i flicklandskampen mot Sverige i Tammerfors för en dryg vecka sedan, och började i Yle Sportens intervju redan sakta blicka fram emot säsongsavslutningen.

Några dagar efter landskampen stannade hon på resultatet 376 i Borgå, men i säsongens sista tävling i SFI:s seriefinal i Mariehamn på lördagen kom fullträffen: 416.

– Det var jättebra förhållanden med över 20 graders värme. Jag kände mig överlag säker, berättar Andersson.

– Förra året blev resultaten sämre mot slutet av säsongen men jag visste att jag kan hoppa bra. Inte väntade jag mig nytt rekord men jag tänkte nog att det kan gå ganska högt.

Öppna Instagram-inlägget

416 var nytt personbästa med en centimeter – och det kom i årets 42:a tävling. Andersson har tävlat väldigt flitigt och hunnit med hela 29 tävlingar i sommar efter 13 inomhus på vintern.

– Nog börjar man märka att säsongen varit lång och att man vill börja göra lite annat också. Det blir skönt med variation.

Före Wilma Murto

Med 416 är Saga Andersson världens bästa 16-åriga stavhoppare i världen friidrottssäsongen 2016.

– Det är helt jättecoolt, jag hade inte trott det. Inte kan man vara annat än glad, myser världsettan.

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen friidrott,stavhopp,saga andersson

Inga officiella finländska rekord noteras i 16-årsklassen, men ingen blåvit hoppare har nått högre i samma ålder. Andersson kliver de facto upp som tvåa genom tiderna bland 17-åringar.

Endast Wilma Murto – som i vintras satte nytt U20-världsrekord 471 – ligger framför med det finländska rekordet 430. Som jämnårig hoppade Murto 405, det vill säga elva centimeter lägre än Anderssons färska rekord.

– Det ger hopp, beskriver Andersson. Wilma gick mycket framåt i ett senare skede, men att vara framför nu berättar att bara jag fortsätter utvecklas...

Andersson stannar upp, hon vill inte säga för mycket. Hon vet att rekordförbättringen på sammanlagt 21 centimeter denna säsong inte kommer att upprepa sig varje år.

I sommarens första tävling nådde hon genast för första gången över fyra meter – och gjorde det sedan åtta gånger till.

– Det här ger jättemycket motivation att träna vidare hårt men samtidigt klokt, säger Saga som tränas av pappa Björn ”Nalle” Andersson som själv tog FM-brons i stav i tiderna.

Saga Andersson
Saga med tränarpappan Björn Andersson. Saga Andersson Bild: Yle/Leif Lampenius saga andersson

I somras slutade Esbo IF-hopparen fyra på junior-EM i Tbilisi bakom bland annat Larsmo IF:s Europamästare Alina Strömberg. Såväl Strömberg som de två övriga medaljörerna var dock ett år äldre än Andersson.

Nästa sommar går VM i Anderssons egen åldersklass av stapeln i Nairobi, men det är fortfarande oklart ifall Finland skickar idrottare till Kenya.

Vill bli toppidrottare

När Yle Sporten ringer upp Andersson befinner hon sig på toppidrottarseminarium i Solvalla, där hon bland annat nyss suttit på en föreläsning om idrottssponsorering.

Är det så att du tänkt bli toppidrottare som stor?

– Nog har jag lite tänkt så. Dit vill väl alla, skrattar seminariets yngsta deltagare till.

– Det har varit nyttigt att vara här och höra om hur man skaffar sponsorer och hur viktigt sociala medier är, och annat. Det kommer att vara viktigt att veta i framtiden.

Öppna Instagram-inlägget