Hoppa till huvudinnehåll

Datapedagog: Barn borde kunna ta ställning till bilder som läggs ut på sociala medier

En mor tar en selfie med sitt barn i Tokyo.
En mor tar en selfie med sitt barn i Tokyo. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Selfie,sociala medier,barn (familjemedlemmar)

I Österrike stämmer en 18-åring sina föräldrar för att de lagt upp bilder av henne på Facebook. Som förälder ska man vara försiktig med att lägga ut bilder på småbarn, säger Folkhälsans datapedagog Johan Palmén.

I den österrikiska kvinnans fall hade föräldrarna laddat upp hundratals bilder av henne utan lov. Bland de cirka 500 bilderna finns bland annat foton på när föräldrarna byter blöjor på sin dotter. Hennes advokat tror att hon har bra chanser att vinna fallet.

Johan Palmén, datapedagog vid Folkhälsan, är inte förvånad över att det dyker upp ett rättsfall i de här frågorna. Då han föreläser om sociala medier för föräldrar diskuteras det ofta hurdana bilder barnen får ladda upp på sig själva och mer sällan vad föräldrarna lägger ut.

- Det kan hända att de vuxna ibland behöver en påminnelse om att de är rollfigurer, säger Palmén.

Han upplever att de tydligaste övertrampen som föräldrar gör på sociala medier är i textform, medan bilderna ofta är sakligare.

Var noga med småbarn på nätet

Enligt Palmén borde samma regler gälla för barn och vuxna: Om barnen måste visa vad de tänkt lägga ut på sociala medier bör föräldrarna agera på samma sätt.

- Om barnet är för litet för att kunna ta ställning ska man vara väldigt noga med vad man lägger ut, om man lägger ut. Det är utgångspunkten.

Närbild på en mobiltelefon som ett barn håller i.
Föräldrar oroar sig oftare mer över vad barnen gör på sociala medier än vad de själva lägger upp för bilder, säger datapedagog Johan Palmén. Närbild på en mobiltelefon som ett barn håller i. Bild: Yle/Maria Wasström Mobiltelefon,mobilkamera

Ingen har lärt föräldrarna hur de ska bete sig på sociala medier

Vad som är okej att publicera på sociala medier är en helt ny uppfostringsfråga. Därför finns det inte mycket dagens föräldrar kan luta sig tillbaka mot, säger Palmén.

- Ingen har direkt lärt dem hur man ska bete sig på sociala medier. Ibland ser man uppdateringar som får en att undra om de var nödvändiga att lägga ut.

Då det gäller de vuxnas uppdateringar är det ändå mer i text än i bilder som problemen brukar ligga, enligt Palmén.

Är barnen bättre på sociala medier än sina föräldrar?

- I många fall är de väldigt bra men barnen gör nog också övertramp som kan vara väldigt grava.

Det kan hända att de vuxna ibland behöver en påminnelse om att de är rollfigurer.― Johan Palmén, datapefdagog vid Folkhälsan.

Alla ångrar inte barndomsbilder

Om den österrikiska kvinnan vinner rättsprocessen mot sina föräldrar kommer troligen flera liknande fall att dyka upp i Österrike. I Finland har inget liknande fall ännu dykt upp ännu.

Patrick Jern, doktor i psykologi vid Åbo Akademi, säger att alla har olika sätt att förhålla sig till bilder som tagits under ens barndom. Att skämmas för vad man gjort som tonåring är knappast ett generellt fenomen.

- Tvärtom verkar många människor tycka att det är ganska sött att se tillbaka på gamla foton av vad man gjorde som tonåring, säger Jern.

Ungas nätvanor har blivit sundare

I takt med att ungas närvaro på nätet ökar, så ökar också risken för att göra misstag på sociala medier.

- Samtidigt har unga människor i dag en internetvana som är betydligt bättre och mer avancerad än vad jag själv hade som tonåring när internet var nytt, säger Jern.

Jern är 37 år och berättar att internetbeteendet i mitten av 1990-talet var mindre försiktigt än det är i dag.

- Då klickade man på alla länkar som folk mejlade åt en, nästan oavsett vad det var. Man hade ingen översikt om att det man lägger ut på nätet potentiellt når hela världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes