Hoppa till huvudinnehåll

Datapedagog: Barn borde kunna ta ställning till bilder som läggs ut på sociala medier

En mor tar en selfie med sitt barn i Tokyo.
En mor tar en selfie med sitt barn i Tokyo. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA barn (familjemedlemmar),Selfie,sociala medier

I Österrike stämmer en 18-åring sina föräldrar för att de lagt upp bilder av henne på Facebook. Som förälder ska man vara försiktig med att lägga ut bilder på småbarn, säger Folkhälsans datapedagog Johan Palmén.

I den österrikiska kvinnans fall hade föräldrarna laddat upp hundratals bilder av henne utan lov. Bland de cirka 500 bilderna finns bland annat foton på när föräldrarna byter blöjor på sin dotter. Hennes advokat tror att hon har bra chanser att vinna fallet.

Johan Palmén, datapedagog vid Folkhälsan, är inte förvånad över att det dyker upp ett rättsfall i de här frågorna. Då han föreläser om sociala medier för föräldrar diskuteras det ofta hurdana bilder barnen får ladda upp på sig själva och mer sällan vad föräldrarna lägger ut.

- Det kan hända att de vuxna ibland behöver en påminnelse om att de är rollfigurer, säger Palmén.

Han upplever att de tydligaste övertrampen som föräldrar gör på sociala medier är i textform, medan bilderna ofta är sakligare.

Var noga med småbarn på nätet

Enligt Palmén borde samma regler gälla för barn och vuxna: Om barnen måste visa vad de tänkt lägga ut på sociala medier bör föräldrarna agera på samma sätt.

- Om barnet är för litet för att kunna ta ställning ska man vara väldigt noga med vad man lägger ut, om man lägger ut. Det är utgångspunkten.

Åldersgränsen för att använda Instagram är 13 år men många av användarna känner inte ens till att det finns en åldersgräns.
Föräldrar oroar sig oftare mer över vad barnen gör på sociala medier än vad de själva lägger upp för bilder, säger datapedagog Johan Palmén. Åldersgränsen för att använda Instagram är 13 år men många av användarna känner inte ens till att det finns en åldersgräns. Bild: Yle/Maria Wasström instagram,mobilapplikation,mobilkamera,mobiltelefon,smarttelefon,åldersgräns

Ingen har lärt föräldrarna hur de ska bete sig på sociala medier

Vad som är okej att publicera på sociala medier är en helt ny uppfostringsfråga. Därför finns det inte mycket dagens föräldrar kan luta sig tillbaka mot, säger Palmén.

- Ingen har direkt lärt dem hur man ska bete sig på sociala medier. Ibland ser man uppdateringar som får en att undra om de var nödvändiga att lägga ut.

Då det gäller de vuxnas uppdateringar är det ändå mer i text än i bilder som problemen brukar ligga, enligt Palmén.

Är barnen bättre på sociala medier än sina föräldrar?

- I många fall är de väldigt bra men barnen gör nog också övertramp som kan vara väldigt grava.

Det kan hända att de vuxna ibland behöver en påminnelse om att de är rollfigurer.― Johan Palmén, datapefdagog vid Folkhälsan.

Alla ångrar inte barndomsbilder

Om den österrikiska kvinnan vinner rättsprocessen mot sina föräldrar kommer troligen flera liknande fall att dyka upp i Österrike. I Finland har inget liknande fall ännu dykt upp ännu.

Patrick Jern, doktor i psykologi vid Åbo Akademi, säger att alla har olika sätt att förhålla sig till bilder som tagits under ens barndom. Att skämmas för vad man gjort som tonåring är knappast ett generellt fenomen.

- Tvärtom verkar många människor tycka att det är ganska sött att se tillbaka på gamla foton av vad man gjorde som tonåring, säger Jern.

Ungas nätvanor har blivit sundare

I takt med att ungas närvaro på nätet ökar, så ökar också risken för att göra misstag på sociala medier.

- Samtidigt har unga människor i dag en internetvana som är betydligt bättre och mer avancerad än vad jag själv hade som tonåring när internet var nytt, säger Jern.

Jern är 37 år och berättar att internetbeteendet i mitten av 1990-talet var mindre försiktigt än det är i dag.

- Då klickade man på alla länkar som folk mejlade åt en, nästan oavsett vad det var. Man hade ingen översikt om att det man lägger ut på nätet potentiellt når hela världen.

 • Galtby färjfäste.

  Färjstrejk innebär specialarrangemang för skärgårdselever

  Pargas stad förbereder sig för eventuell strejk.

  Skärgårdstrafiken hotas av strejk, om inte Finlands färjetrafik Finferries och sjömansfacket kommer överens i sina förhandlingar. Om strejken blir av måste Pargas stad omorganisera skärgårdselevernas undervisning.

 • Mikael Forssell

  Mikael Forssell: Lycka är att göra mål

  För "Miklu" Forssell handlar fotboll om att göra mål.

  29 mål i landslaget, 30 Premier League-mål i Birmingham, 17 mål i Bundesligan, 5 ligamål för Chelsea, 21 mål på 44 matcher för HJK 2013-2014... Att göra mål har alltid varit det som färska HIFK-anfallaren Mikael ”Miklu” Forssell levt sitt fotbollsliv för.

 • En turkisk polis patrullerar med maskinpistol i regnet i Istanbul.

  Turkiet grep 1000 för kuppförsöket

  "Hemliga imamer" anklagas för att ha infiltrerat polisen.

  I Turkiet har polisen gjort de största räderna på länge mot misstänkta Gülenister. De över 1000 gripna personerna ska ha infiltrerat polisen för den terrorstämplade Gülen-rörelsens räkning.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Inrikes