Hoppa till huvudinnehåll

Så bygger du ett traditionellt skafferi

Att ha ett skafferi är en dröm.

Ett skafferi för sylt, saft och andra grejer som förädlats under hösten. Skillnaden mellan ett skåp och skafferi är att skafferiet är platsbyggt och blir på så sätt en del av rummet. Ett skafferi som är byggt i ett hörn sticker inte ut, skymmer inte och tar inte mycket plats.

Till skillnad från nya hus brukar gamla hus alltid vara lite sneda och det är sånt man får leva med i den typen av byggnader. Om man bygger skafferiet i ett gammalt hus är det klokt att räta upp de väggar som kommer bakom skafferiet innan man börjar på.

Bygget

Stommen till skafferiet är uppbyggd av plankor. Plankorna är hyvlade och 45x98 mm tjocka.

Gör en stadig och rak stomme - att montera dörr, fönster, panel och hyllor går sedan så mycket lättare.
Skafferiets mått är ca 1x1m.

 • Såga till och skruva ihop 4 st så kallade underliggare. Måtten beror på hur stort skafferi du bygger, huvudsaken är att delarna är lika långa. Hörnet skall vara 45 grader vilket betyder att delarna skall vara sågade i 22,5 graders vinkel (när man sätter ihop dem blir hörnet 45 grader)
 • Skruva fast delarna i tak och i golv.
 • Skruva fast stående stolpar mellan underliggarna. Stolparna kommer mot väggen, i hörnet och mot dörröppningen.
 • Jag sågade kanterna på två st plankor i 22,5 graders vinkel och skruvade ihop dem för att få en bra hörnstolpe.
 • Mellan stående stolpar skruvas liggande plankbitar in som stöd. Jag satte dem på två olika höjder. Nedre liggande plankor på ca 80 cm höjd och övre på 2,20 m höjd. Hela skåpet är ca 3 m högt-

Ytan

 • Jag använde slät, hyvlad panel att klä in skafferiet med. En spontad panel är bättre än kant i kant eftersom det inte blir springor när man bygger av spontad panel. Panelspik och spikpistol underlättar, men det går lika bra att spika för hand med liten spik.
 • Dörren i detta skafferi är minimal. Den är enbart 49 cm bred men fungerar bra trots det.
 • Att hitta ett överljusfönster som passar exakt på dörren kan vara svårt. Det går också bra att dela skafferiet med en liggande list ovanför dörren och då passar ett antingen mindre eller större fönster lika bra. Oftast hittar man inte karmar till de gamla fönstren och dörrarna, dem måste man i så fall bygga själv.

En lysande lykta

Tapeter, hyllor och en lampa gör gott åt skafferiet. För elinstallationer behövs hjälp om man inte själv är elektriker, men i övrigt kan man göra allt själv. Skåpet är målat med linoljefärg.

 • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

  THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

  Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

 • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

  Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

  Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö