Hoppa till huvudinnehåll

Filippinernas president anklagas för massmord som borgmästare

Edgar Matobato som själv deltog i över 50 mord och kindapnningar sedan år 1988, anklagar president Rodrigo Duertet för att ha beordrat över 1 000 mord
Edgar Matobato som själv deltagit i över 50 mord och kidnappningar sedan år 1988, anklagar president Rodrigo Duterte för att ha beordrat över 1 000 mord Edgar Matobato som själv deltog i över 50 mord och kindapnningar sedan år 1988, anklagar president Rodrigo Duertet för att ha beordrat över 1 000 mord Bild: EPA/MARK R. CRISTINO Rodrigo Duterte,Filippinerna

Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duterte beordrade massmord på misstänkta knarklangare och politiska motståndare under sin tid som borgmästare för staden Davao City.

Det hävdar ett vittne som säger sig ha deltagit i över 50 kidnappningar och mord. Vittnet Edgar Matobato anklagade Duterte för att ha bildat en hemlig dödsskvadron som begick omkring 1 000 mord.

En av de mördade lär ha slängts levande till krokodiler som åt upp honom medan flera andra offer slängdes i havet, hävdar Matobato som själv tillhörde den hemliga gruppen i över 20 år. Gruppen bestod främst av poliser och före detta kommunistrebeller.

Matobato vittnade inför ett direktsänt förhör i den filippinska senaten. Han berättade att han hade hört Duterte personligen beordra många mord, kidnappningar och attacker mot misstänkta medlemmar av narkotikagäng.

- Vårt jobb var att döda kriminella såsom narkotikalangare, våldtäktsmän och ficktjuvar. Vi dödade folk nästan dagligen, sade Matobato som vittnade under ed.

Duterte mördade själv regeringens agent

Matobato säger att han bevittnade ett mord som Duterte begick år 1993, då han och hans kolleger närmade sig en bil som tillhörde en federal polisagent nära Davao City.

Konfrontationen ledde till en eldstrid och att agenten skottskadades. Då anlände även Duterte till platsen, enligt Matobato.

- Borgmästaren Duterte var den som gjorde slut på honom. Jamisola (agenten) var ännu vid liv då Duterte anlände, Han tömde två Uzi (maskingevär) magasiner, vittnade Matobato.

- Jag dödade ingen utan order från Charlie Mike, konstaterade Matobato. "Charlie Mike" var det kodnamn som dödsskvadronen använde för Duterte.

Matobato tillade att han fick ordrr antingen direkt av Duterte eller av polisofficerare som var ankytna till borgmästarens kansli.

Mördade politiska motståndare

Han anklagade Duterte också för att ha gett order om mord och attacker på politiska motståndare från och med år 1988 då Duterte första gången valdes till borgmästare i Davao City, den fjärde största staden i Filippinerna.

Matobato berättade att han personligen hade strypt en misstänkt terrorist och huggit hans kropp i bitar. Kroppsdelarna slängdes sedan i ett stenbrott.

Många av dödsoffren dödades i sina hem eller på öppen gata i Davao city. En del kidnappades, mördades och slängdes i havet.

Matobato lämnade dödsskvadronen formellt år 2013, vilket ledde till att hans kolleger torterade honom och anklagade honom öppet för ett av morden.

Han berättade om sina upplevelser före senatens utredare redan år 2009 och han har levt i vittnesskydd i flera år.

Filippinernas president Rodrigo Duterte står i talarpodiet vid en nationell ceremoni den 29.8.2016.
President Rodrigo Duterte har fördömts både i och utanför Filippinerna för sin brutala kampanj mot politiska motståndare och misstänkta brottslingar Filippinernas president Rodrigo Duterte står i talarpodiet vid en nationell ceremoni den 29.8.2016. Bild: EPA/ACE MORANDANTE Rodrigo Duterte,Filippinerna


Presidenten har inte ännu kommenterat

Duterte har inte ännu personligen kommenterat anklagelserna men hans talesman Martin Andanar förnekar dem bestämt.

Enligt Andanar har liknande anklagelser utretts redan tidigare innan Duterte vann presidentvalet i våras. Talesmannen understryker att utredningarna aldrig ledde till åtal.

Dutertes son Paolo säger att anklagelserna enbart är "rykten som sprids av en galning."

Matobato sade i senatsförhöret att Rodrigo Duerte också lät mörda sonens politiska motståndare.

Senator Leila de Lima som tidigare ledde Filippinernas människorättskommission har hört till presidentens främsta kritiker
Senator Leila de Lima, som tidigare ledde Filippinernas människorättskommission, har hört till presidentens främsta kritiker Senator Leila de Lima som tidigare ledde Filippinernas människorättskommission har hört till presidentens främsta kritiker Bild: EPA/MARK R. CRISTINO Leila de Lima,Filippinerna

Kritisk senator ledde förhöret

Matobato vittnade inför ett senatsutskott som leds av senator Leila de Lima.

de Lima som förr var chef för Människorättskommissionen i Filippinerna har kritiserat presidenten i skarpa ordalag för den brutala antibrottskampanj som Duterte inledde i våras då han tillträdde presidentämbetet.

Sedan dess har över 3 100 misstänkta kriminella och vanliga civila dödats, antingen av polisen eller misstänkta brottslingar.

Duterte har utlovat åtalsimmunitet för poliser som dödar misstänkta kriminella, vilket har fördömts världen över.

Han har också skymfat internationella ledare som Barack Obama och Ban Ki-moon som har anklagat Duterte för människorättsbrott.

Offrens kvarlevor i ett stenbrott

Leila de Lima säger att människorättskommissionen har grävt upp flera skelett av förmodade offer i ett stenbrott i Davao.

Alla vittnesmål och bevis kommer nu att levereras till federala brottsutredare, men hon väntar sig inte något eftersom presidenten åtnjuter åtalsimmunitet så länge som han sitter kvar på sin post.

Enda sättet att komma åt Duterte är att ställa honom inför riskrätt, vilket inte verkar möjligt i det här skedet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes