Hoppa till huvudinnehåll

Hälsoduellen mellan Clinton och Trump fortsätter

En ny valaffisch från Trumps kampanj på Times Square i New York 14.9.2016
En ny valaffisch från Trumps kampanj på Times Square i New York 14.9.2016 En ny valaffisch från Trumps kampanj på Times Square i New York 14.9.2016 Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,Valaffisch,valkampanjer

De amerikanska presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton har nu båda avslöjat nya uppgifter om sina respektive hälsotillstånd.

Presidentkandidaternas hälsa hamnade på nytt i fokus efter att Clinton kollapsade under helgen på grund av en lunginflammation. Varken Trump eller Clinton har tidigare offentliggjort sina medicinska journaler, men Trump har varit ännu mer hemlighetsfull än Clinton.

På onsdagen spelade Trump in ett avsnitt av den amerikanska talkshowen "Dr Oz Show". Ett kort klipp ur intervjun visar hur Trump teatraliskt drar fram ett par papper ur fickan efter att programledaren och läkaren Mehmet Oz undrar varför han inte kan offentliggöra sin hälsodeklaration.

- Nå, egentligen har jag inga problem med att göra det. Jag har den här. Borde jag göra det? Jag bryr mig inte. Ska jag göra det? Det är två brev. Ett är journalen och det andra är från sjukhuset Lenox Hill, säger Trump. Därefter räcker han över pappren till programledaren medan publiken jublar.

Programmet sänds först senare på torsdagen, men enligt förhandsuppgifterna redogörs där bland annat för en hälsoundersökning som gjordes förra veckan.

Där ska det framgå att Trump är medveten om att han borde gå ner några kilo i vikt, att han medicineras för sin kolesterolnivå, men att hans hälsa annars är god.

Clinton fullt kapabel att tjäna som president

Samtidigt offentliggjorde Clinton ett brev av hennes läkare Lisa Bardack där det redogörs rätt noggrannt för den lunginflammation som Clinton drabbats av och för hennes hälsotillstånd överlag.

Enligt Bardack har Clinton ordinerats en tiodagarskur antibiotika för lunginflammationen. Antibiotikan har haft god effekt och hon är på bättringsvägen.

Clinton har ordinerats antibiotika för en bihåle- och öroninflammation tidigare i år. I brevet redogörs också för hennes allergier och övriga medicinering. Bland annat medicineras hon för hypotyreos, eller underaktiv sköldkörtel.

Dessutom redogörs där för Clintons blodtryck, blod- och kolesterolvärden, vaccinationer och mammografiundersökningar.

Sammanfattningsvis konstaterar Bardack att Clinton är vid god hälsa och fullt kapabel att tjäna som president.

Det amerikanska presidentvalet 2016